IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът разкритикува обмисляните нови стимули за инвеститорите

Учени и предприемачи настояват да се отстранят бюрократичните пречки за правене на бизнес, вместо да се дават стимули без ясни критерии

17:32 | 31.01.12 г.
<p>
	Министърът на икономиката Трайчо Трайков отдавна обмисля нови стимули за инвеститорите &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Министърът на икономиката Трайчо Трайков отдавна обмисля нови стимули за инвеститорите     Снимка: БТА

Икономисти и представители на бизнеса се обявиха срещу поредния опит на администрацията да привлича външни инвеститори чрез предоставяне на бюджетни стимули в приоритетни области от икономиката. Критиките бяха отправени при дебат за предлаганите промени в Закона за насърчаване на инвестициите, организиран от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма с цел да се сондира мнението на бизнес организациите и учените по предложените държавни стимули.

След анализ за неефективността от досега прилаганите преференции при инвестиции в дълготрайни активи, министерството и ресорната агенция решиха да откроят приоритетни области с висока добавена стойност за икономиката, които да бъдат насърчавани в бъдеще, припомни икономическият министър Трайчо Трайков. За пример той посочи инвестициите в IT-сектора или различните производствени дейности или услуги, които могат да се аутсорсват.

Ако досега държавата заделяше ограничен ресурс за изграждане на прилежащата инфраструктура в големи заводи, от който успяха да се възползват твърде малко компании, с новите промени държавата смята да насърчава създаването на заетост, като покрива част от разходите за осигуровки във фирми, създаващи нови работни места.

Министрите на икономиката и финансите обсъждат и вариант да стимулират общините, предоставящи преференции за крупните инвеститори на тяхна територия, като приходите от корпоративния данък бъдат предоставени на самите общини, вместо да отиват в националния бюджет, поясни министър Трайков.

Българската администрация проучва и опита на Сърбия, която за всяко новоразкрито ново работно място предоставя парични стимули за компаниите.

Представителите на бизнеса настояха за конкретни и ясни законови промени, които да не са обтекаеми и да са достъпни за компании, които биха проявили интерес да развиват бизнес в страната. Потенциалните инвеститори се интересуват от приоритетни сектори, които ще бъдат насърчавани, поясни Атанас Гаров от Американската търговска камара. Сред възможните преференции, които държавата би могла да приложи е и отчитането на инвестициите в научно-развойна дейност като двоен разход на фирмите, което се прилага в редица държави.

От името на членовете на търговско промишлената палата нейният председател Цветан Симеонов посочи, че предприемачите предпочитат да се подобри средата за правене на бизнес, вместо да се наливат субсидии в отделни сектори от икономиката.

Последна актуализация: 02:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още