IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НЕК договаря едногодишно разсрочване на заема от БНП Париба за АЕЦ Белене

Държавната компания се опитва да получи по-облекчени общи условия по заема, чийто падеж е май 2012 г.

14:14 | 26.01.12 г.
НЕК договаря едногодишно разсрочване на заема от БНП Париба за АЕЦ Белене

Ръководството на Националната електрическа компания (НЕК) е в напреднали преговори с френската банка „БНП-Париба“ (Banque de Paris et des Pays-Bas) по разсрочване на заема от 250 млн. евро, предоставен по проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“. Това съобщи зам.- министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

В процедура сме на удължаване на срока за плащането с една година, като съществено се работи и по въвеждане на по-облекчени общи условия по неговото погасяване, поясни още зам.- министърът.

Според договора падежът на заема изтича през май 2012 г. Кредитът беше осигурен от „БНП-Париба“, избрана през април 2008 г. от предишното правителство като структуриращата банка по изпълнението на проекта.

Сегашното правителство установи, че част от заема е бил пренасочен вместо за реализиране на проекта за втората ядрена централа, за изграждане на хидровъзела „Цанков камък“.

Последващите проверки показали, че основната част от изразходваните за АЕЦ "Белене" пари са платени на "Атомстройекспорт", "Арева" и други консултантски компании за разработване на самия проект.

Едва 97 млн. евро били похарчени за разрушаване на съществуващата инфраструктура на площадката.

През есента на миналата година изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов обясни, че са започнали преговори с френската банка по разсрочването на заема. Причината е, че компанията няма възможност да погаси задължението си в първоначално определения срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още