IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвижда се затвор за работодател, наел нелегални имигранти

Нарушителите ще се санкционират с до 20 хил. лв., според приетите на първо четене промени в Наказателния кодекс

15:49 | 25.01.12 г.
Предвижда се затвор за работодател, наел нелегални имигранти

Парламентът прие на първо четене промените в Наказателния кодекс, според които се налага затвор за работодател, който наеме на работа пет или повече незаконно пребиваващи в страната чужденци, съобщи БТА.

Депутатите гласуваха днес промените в Наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ в края на миналата година.

Според текстовете нарушителите ще бъдат санкционирани и с глоба, варираща от 2 хиляди до 20 хиляди лева. Наемането на непълнолетен незаконно пребиваващ в страната чужденец се предвижда да се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от 3 хил. до 30 хил. лв.

При системно нарушение от страна на работодателите предвижданото наказание е от една до пет години затвор и глоба от 5 хил. до 50 хил. лева.

Затвор и глоба се предвижда и за предприемач, който наеме незаконно пребиваващ чужденец, за който знае, че е пострадал от трафик на хора.

Разрешения за наемане на чуждестранни граждани у нас се издава от Агенцията по заетостта.

Според вносителите законопроектът цели хармонизиране на българското наказателно законодателство с европейското в областта на заетостта на чужденци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още