IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 януари

07:34 | 25.01.12 г.
Преглед на печата за 25 януари

Столична община ще прави свое дружество за завода за боклук

в. Капитал Daily

Столична община да направи свое еднолично дружество, което да експлоатира все още несъздадения завод за боклук. Това предлагат заместник-кметовете Дончо Барбалов и Мария Бояджийска и се очаква решение за създаване на дружеството да бъде взето в четвъртък. Според тях това е най-подходящият вариант за оператор на завода. До 30 март трябва да бъде предложено ръководството, учредителният акт на дружеството с описана правна форма, структура и т.н. Заводът няма да бъде готов по-рано от две години, но мотивите са, че общината трябва да има готовност.

Бъдещото дружество трябва основно да експлоатира и поддържа съоръженията за третиране и обезвреждане на битовите отпадъци. Трябва и да организира рециклирането, оползотворярането и обезвреждането на отпадъците.

Общо 9 банки искат парите на ДКК

в. Капитал Daily

В обявената процедура за избор на банка за депозиране на 93 млн. лв., собственост на "Държавна консолидационна компания"  ЕАД (ДКК), са участвали 9 банки, научи "Капитал Daily".

От ДКК отказаха да обявят имената на финансовите институции, които искат да поемат депозирането нa средствата, влезли в компанията след продажбата на държавния дял в електроразпределителните дружества на EVN. "ДКК не би могла да цитира банките с оглед на липсата на съгласие от участниците в процедурата и с цел да не предоставя чужда корпоративна информация и да не повлияе върху пазара на финансови услуги в страната", обясниха от държавната компания. Повечето от банките, заявили участие, са сред най-големите в България на база общите им активи, уточниха от ДКК. Оттам обаче отказаха да посочат къде се намират в момента въпросните 93 млн. лв.

Кандидат-пенсионерите ще събират по-малко документи

в. Сега

При установяването на осигурителен стаж и доход при пенсиониране НОИ вече ще ползва приоритетно данните от регистъра на осигурените лица. Условието е записано с промяна в наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, за да се намали броят на документите, подавани на хартия, обясняват от осигурителния институт. На практика това означава, че когато човек тръгне да се пенсионира и не си е взел документи за стаж и доход, т.нар. удостоверения за пенсиониране, от предишен работодател, когото вече не може да открие, от осигурителния институт ще признават данните в регистъра. Досега хората губеха месеци, за да издирят къде са осигурителните архиви на отдавна неработещи фирми, а понякога им се налагаше да доказват и в съда, че са работили.

Облекчението обаче важи само за доказване на стаж и доход от 1997 г., когато е създаден регистърът, нататък. За години труд преди това хартиените документи остават задължителни. Самоосигуряващите се също ще продължават да се мъчат всяка година да си заверяват осигурителните книжки, защото за тях остава изискването стажът им да се доказва само с тях. Нищо че те също фигурират в регистъра на осигурените лица.

Пазят пенсионери от хазартни инвестиции

в. Стандарт

Гражданите сами ще избират къде да се влагат парите им за втора и трета пенсия. Но ще се въведе изискване парите на по-възрастните граждани да се управляват консервативно, за да не ги изгубят точно преди пенсионирането си, каза председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. До края на годината ще бъдат въведени мултифондовете, заяви той. Според Стоян Мавродиев по този начин хората ще могат да преценяват сами с какъв риск да се управляват средствата им за старини. Например ако искат по-висока доходност, парите им ще може да се инвестират по-рисково.

Затвор за къртици на борсата

в. Стандарт

Използването на вътрешна информация при търговия на фондовата борса, разпространяването на невярна информация, както и манипулирането на капиталовия пазар ще се наказват със затвор. Предстои приемането на Регламент на ЕС, който ще бъде въведен задължително във всички страни членки. Той ще криминализира злоупотребата с вътрешна информация и манипулирането на капиталовия пазар. Всяка страна сама ще определи какви ще бъдат наказанията, обясни Антония Гинева, член на Комисията за финансов надзор. В момента у нас подобни нарушения не се санкционират със затвор.

Шефката на „Медицински одит” може да се раздели с поста си

в. Новинар

Най-вероятно предстоят смени в ръководството на Изпълнителна агенция „Медицински одит”. За това намекна здравният министър Стефан Константинов пред БНТ. Той заяви, че явно трябва да се промени начинът, по който се управлява ведомството.

Константинов информира, че проверката, направена на агенцията, е показала, че тя значително бави инспекциите, които са й възложени. Също така е установено, че резултатите от проверките са неясни.

Дори в Албания взимат по-високи заплати от българите

в. Новинар

Въпреки че страната ни е членка на Европейския съюз, минималната работна заплата у нас е по-ниска от тази в една от най-бедните държави в нашия регион. В Албания минималното възнаграждение е 150 евро. В момента у нас то възлиза на 270 лева, което е около 135 евро. От 1 май тази година минималната заплата у нас ще бъде увеличена на 290 лева.

Дори с покачването българските работници с най-ниските възнаграждения ще вземат с около 5 евро по-малко от своите албански колеги. В съседна Гърция, която в момента е в невиждана криза, минималното възнаграждение е 739 евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още