IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Десет ВиК дружества искат увеличение на цената на водата

Според председателя на ДКЕВР повечето фирми нямат основание за подобни предложения

12:26 | 24.01.12 г.
Десет ВиК дружества искат увеличение на цената на водата

Десет ВиК дружества са подали заявления за поскъпване на услугата доставка, отвеждане и пречистване на водите, съобщи председателят на държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Сред поискалите повишаване на цената са дружествата в София, Пловдив, Хасково, Разград, Монтана.

Всички заявления се разглеждат и се прави оценка дали са изпълнени показателите за качество на услугата, каза Семерджиев. Оценяват се не само направените инвестиции, но и постигнатият ефект, коментира още той.

Според него повечето дружества нямат основание за такива искания или поне не в предложения от тях размер. 

Семерджиев даде пример с "ВиК - Видин", където през миналата седмица комисията е постановила минимално увеличение на цената на водата вместо искания от дружеството процент.

Най-вероятно няма да разрешим и поскъпване на водата в столицата, но зависи дали дружеството ще докаже необходимостта от повишение на цената, каза Семерджиев. Семерджиев съобщи, че "Софийска вода" в най-голям процент изпълнява инвестиционната си програма.

Един от факторите, който няма как да не се отрази върху цената на водата, е ръстът на инфлацията, посочи още председателят на регулатора. Той прогнозира, че с повишаване на ефективността на ВиК услугите е възможно ефектът на инфлацията да бъде намален.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още