IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога ще купуваме лекарства онлайн?

Законът вече разрешава електронна търговия с медикаменти без рецепта, предстои изготвянето на регистър с лицензираните за тази дейност аптеки

07:51 | 26.01.12 г.
Кога ще купуваме лекарства онлайн?

Организацията на фармацевтите смята, че към днешна дата е прекалено рано да се определи броят на аптеките, които ще поискат да извършват онлайн продажби. И напомнят, че по показателя среден брой жители, обслужвани от една аптека, България значително изостава от средните европейски нива. Само една страна-членка на ЕС Гърция има по-малко жители, обслужвани от една аптека.

На този етап не е ясен броят на пациентите, които ще се заинтересуват от интернет продажбата на медикаменти, за да се изчислят и финансовите ползи от електронната продажба, коментираха експертите.

Опасенията

Българското законодателство разрешава всички лекарствени продукти без рецепта да могат да се продават и в дрогериите. А сега с новите промени тези опасения се пренасят и върху интернет търговията с медикаменти без лекарско предписание.

Според експертите на фармацевтичния съюз това позволение е в разрез с установената европейска практика и е предпоставка за бъдещи проблеми. От организацията припомнят, че в рамките на ЕС незначителна част от общия обем на лекарствените средства достигат до пациента чрез канали, различни от аптеките.

Друго изразено от фармацевтите притеснение е, че при интернет търговията с лекарства съществува вероятността да се прескочи консултацията на фармацевта. В немалко случаи се налага той да прецени дали пациентът има нужда от лекарства без рецепта или трябва да бъде насочен към лекар.

В този смисъл е необходимо при изграждането на интернет портала да бъде отделено сериозно внимание на възможностите за комуникация между фармацевт и пациент.

Експертите изразяват притеснение, че допреди влизането в сила на наредбата е имало немалко сигнали за продажба на лекарства от нелицензирани източници в България. А сега е възможно да настъпи объркване в обществото за това кои са лицензираните сайтове за продажба на медикаменти и кои не.

Но най голямата опасност според хората от бранша е създаването на грешно впечатление в обществото, че е разрешена продажбата на всички лекарства по интернет. Изрично трябва да стане ясно за обществото, че разрешението е за продажба на лекарствени продукти без рецепта като аспирин или аналгин например, докато антибиотиците се изключват от тези продажби.

Оттук нататък ще се работи за провеждане на разяснителна кампания какво и откъде можем да купим, без да подлагаме на риск собственото си здраве и това на своите близки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още