IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Каузата ми е до 2020 г. България да се превърне в средно богата държава

Новият президент обещава да работи за създаване на активно гражданско общество

12:22 | 19.01.12 г. 9
<p>
	Росен Плевнелиев, <em>президент на Република България</em> &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Росен Плевнелиев, президент на Република България     Снимка: БТА

Каузата ми като президент на България е да работя за силна и просперираща България, затова призовавам политиците и гражданското общество да обединим усилията си в тази посока, така че през 2020 г. страната ни наистина да се абонира за успеха.

Това послание отправи новият президент Росен Плевнелиев с речта си в парламента, минути преди да положи клетвата си заедно с вицепрезидента Маргарита Попова.

На официалната церемония днес присъстваха освен политическия и управленски елит на страната, трима предишни президенти Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов, партриарх Максим и други официални лица.

В кратката си, но съдържателна реч Росен Плевнелиев благодари за постигнатото от предшествениците си за издигане ролята на президентската институция в прехода на страната към демокрацията.

Като очерта трудната политическа и икономическа ситуация, в която той поема поста, Плевнелиев заяви, че иска да бъде прагматичният президент, който ще работи за това България да не е в дъното на почти всички европейски класации.

„Моята кауза е през 2020 г. България да се превърне в средно богата държава с развита икономика и просперитет“, обяви новият президент. В защита на тезата си, той  посочи направленията за реформи, които според него биха довели до този просперитет.

„Ако сега средният доход на българите е едва 43% от този на европейците, през 2020 г. по този показател трябва да постигнем 60%. Ако сега страната ни е на 74 място в света по конкурентоспособност, то през 2020 г. трябва да влезем в топ 50 на тази класация“, поясни Плевнелиев.

В програмата си за следващите пет години новият президент посочи приоритетните сектори и реформите, които биха довели до растеж на икономиката. „Сега предприятията ни са пет пъти по енергоемки в производството си от тези в ЕС. Изоставаме критично и по производителност, която е 42% от производителността на останалите европейски държави“, припомни президентът. И добави колко важно е след осем години бизнесът да догони колегите си и по двата показателя.

Подчертавайки добрият имидж на страната, постигнат от сегашния кабинет с финансовата стабилност през последните три години, новият президент подчерта важността сега да се работи за растеж на заетостта, за постигане на потребление от изработени доходи и да се постигне нужната ефективност от борбата със сивата икономика.

„Не искам България да бъде асоциирана и с корупцията, затова призовавам за отговорна работа и за спазване на принципа за върховенството на закона“, призова още Плевнелиев. В тази връзка той припомни важността да се предизвиква национален диалог по решаване на конфликтни ситуации.

Плевнелиев посочи, че в бъдещата си работа ще работи и за създаване на активно гражданско общество в страната, което да бъде коректив на държавните институции.

За целта към президентството ще бъдат създадени съвети, към които ще бъдат привлечени представители на неправителствените организации от всички сфери на икономическия и обществен живот. Целта е да се обособи център, където да се генерират всички ценни предложения за осигуряването на необходимия растеж, поясни Плевнелиев.

Президентската институция ще бъде отворена за всички, защото общественото мнение е най-важният коректив за всяко управление, припомни още президентът. И поясни колко важно е да се загърбят политическите страсти. Новият президент призова за критичност към бъдещата работа и на президентската институция.

В заключение Плевнелиев посочи, че за него успешен мандат би означавало не това, което лично той или екипът му са свършили, а дали България би постигнала икономически растеж, така че младите хора да се чувстват сигурни и да не напускат страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Това е невъзможно. Световната икономика боксува, а ние трябва да имаме двуцифрен растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Vessel_ATB
преди 12 години
По-реално ми се струва след 8 години ,отколкото след 800 дни, когато един Саксофонист обещаваха и му "верваха". И все пак след като не му е в повече от 10% от правомощията, как ще стане? Така и алчната пръмка говореше в предизборната си кампания - "Щяла да върне българките от чужбина, да увеличи парите за обвазование и стандарта на живот" - добре,че не е сбърка;а поста...Ще го видим. Надявам се да има прозрачност за обществото. Спомням си как се подписа Южен поток - никой не разбра за какво иде реч - дали ще печелим по милиони на година или са ни продали за стотинки. Поне не е бивш ДС агент. Това е + /
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
tonitov
преди 12 години
Липсва му рутината на нагъл политик подготвен в комунистическата школа на БКП, може и да не ни лъже въпреки, че и той ни гледа в очите и обещава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
Поредният крадец и нагъл чиновник ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
bbzz24
преди 12 години
предвид церемониалните функции на поста му, единствено може да ни помогне с новогодишни пожелания :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Целите трябва да са с подобен хоризонт - 5-10 години. Защото иначе още години наред може да си останем с финансовата стабилност, но без развитие.Единствения проблем е, че на практика президента има много малко възможности да влияе на всичко това, за което говори Плевнелиев. Това, което лично аз очаквам е да използва поста си за да открива нови контакти и възможности за българския бизнес.Надявам се и да излезе от сянката на ББ тъй като би трябвало да е негов коректив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
Боян
преди 12 години
И на мен ми е симпатичен, но нещо започна да цикли с едни и същи изречения и това за 2020 година лично много ме издразни да говори какви са целите за след 10 години е доста нелепо като се има в предвид сегашната ситуация в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Спящият бик
преди 12 години
Не слушах речта, но ми прави приятно впечатление, че още отсега заявява амбиции за 2 мандата (2020).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Много слаба реч. Много талаш, мооого "Бла-бла" от сорта на "Имам една мечта...". Да сменят там който им пише речите. Все пак харевам Плевнята и му пожелавам успех! И дано да успее да се "еманципира"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още