IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата размества пластовете на банковия пазар в България

Делът на чуждите банки се свива, а през 2012 година за пръв път на водещите пет банки ще се падат под 50% от активите в системата

07:40 | 19.01.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Кризата размества пластовете на банковия пазар в България

Като следствие от тези две тенденции съотношението кредити към депозити ще продължи да се свива към около 100%. Към края на годината се очаква то да бъде 100,5%, след като през 2011 година е било 105,8 на сто, а година по-рано – 116,2 на сто.

Очакванията за забавяне на ръста на привличането на депозити се дължи на прогнозата, че през втората половина на годината икономиката отново ще започне да расте. Това пък почива на презумпцията, че ще са намери устойчиво решение на кризата, обясни Кристофор Павлов.

При такъв сценарий ще станем свидетели на промяна в настроенията и на фирмите и на компаниите, ще се редуцира склонността към спестяване и вероятно ще има по-добри възможности за потребление и инвестиции.

Банковата система като цяло вероятно ще работи при свити маржове през тази година, посочи още Павлов.

По отношение на възвращаемостта на активите се очаква поредна година на понижение, като за трета поредна година тя ще остане под 1 на сто. При възвращаемостта на капитала се очаква ниво от 4,9 на сто, или над 4 пъти под 19,3 на сто, които бяха записани през 2008 година.

Показателите за рентабилност вероятно ще започнат да растат отново от 2013 година, но най-рано през 2015 година ще се стигне до нива на възвращаемост на собствения капитал, които да са над цената на заемния капитал в достатъчна степен, че да се привлече интереса на инвеститорите, смята Кристофор Павлов.

По отношение на макроикономическата картина от УниКредит очакват забавяне на икономическия ръст до 1,5 на сто, след като според изчисленията на банката икономиката на страната е нараснала с 2 на сто през 2011 година. За средногодишната инфлация се прогнозира забавяне от 4,2% за 2011 до 1,6 на сто за 2012 година.

Като най-голям риск за реализирането на тази прогноза Павлов посочи опасността да не се намери трайно решение на кризата с правителствените дългове в еврозоната. При такъв сценарий може да се стигне до обръщане на капиталовите потоци към региона и да видим всеобща тенденция към деливъридж, а не само от гръцките банки, смята Павлов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Специалист? От сицилия ли? Брей много станаха експертите в тази държава и взеха нещо да си пречат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
една част от работодателите все още изплащат заплати на ръка, въпреки забраната на правителството, хората не са наясно с удобствата и привилегиите даващи продукти като интернет банкиране и мобилно банкиране, което в развитите икономически страни е ежедневие и необходимост.Да се запитаме защо трябва парите на всеки беден човечец да минават през банка? Кърлежите да го осмучат съвсем? Не не Ви разбирам лобистите! Банките са обида за обществото! Всички!!!! Няма съвременно банково учреждение! Всички са се овълчили като за последно! Драги ми "банкери" кой ви знае и вие какви "банкери сте ама" ее де го БУров? Ако бяхте ов4ари и си стрижехте овцете с кожата, щяхте да се чудите защо измират овцете Ви!! Сега ситуацията със потребителите Ви е същата! Доверието затова във вас е НУЛЕВО! НО БИЕ ДРУГО НЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
sasho1980
преди 12 години
e kak nqkoi ,koito raboti v banka Alians shte se iskazva s neshto hubavo za drugite banki.mnogo gi razbirash mai neshto specialiste :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
aleksandar.nikolov
преди 12 години
България найстина е пазар гаранитиращ развитие на банковия сектор. Не случайно годишните доклади показват ръст в Западна Европа на печалбите в размер на 2-3%, а в Източна Европа 5-7 %. Още повече, че голяма част от домакинствата и фирмите нямат доверие на този сектор, спомнящи си събитията от 1996-1997 год. и не смеят да доверят парите си на Банките, една част от работодателите все още изплащат заплати на ръка, въпреки забраната на правителството, хората не са наясно с удобствата и привилегиите даващи продукти като интернет банкиране и мобилно банкиране, което в развитите икономически страни е ежедневие и необходимост. Относно ръста на ***, там ситуацията май е един балон, банката приложи активна рекламна политика, която и коства милиони, имаше период на завишени лихви по депозитите, който трябва да се плащат, а привлечените ср-ва се хвърлиха в ипотечното кредитиране, което се оказа голяма грешка на ***. Не случайно банката е с най-голям процент класифицирани кредити, което си е жива загуба, тъй като дори след отнемането на ипотекирания имот, той не може да си върне разходите по отпуснатия кредит защото цената на имотите главоломно падна надолу в последните години. Относнто ЦКБ, не мога да си представя, че сериозен инвеститор ще вложи парите си в банка, в чийто надзорен съвет се прецедателства от Марин Митев, но..... се вижда, че явно има такива. Лично аз знам за една голяма американска фирма с огромни капитали, която работи с ЦКБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
G.Gekko
преди 12 години
Ами нали същите тези чужди банки и капитали дойдоха в БГ понеже имало потенциал над средния в Европа - говорим за 2000-2007, гонеха пазарен дял и т.н,сага когато потенциалът е още по голям и възмкожностите за печалби от пзаарен дял по големи и обещаващи - те решават да се отдръпнат и проправят път на БГ финансови институции - виждама , че едни ЦКБ, *** - растат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
stanislavr
преди 12 години
Миналата година по същото време същите анализатори правеха същите прогнози за икономика, просрочия и т.н. Тая година са добавили гръцките банки, които като нищо ще станат руски. Не пишат за себе си /за умрелия или добро или нищо/, въпреки че са на същия хал като гърците. Държавата им дава гаранции за да вземат кредити от Европейската банка и да купят държавни ценни книжа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още