IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 януари

07:40 | 18.01.12 г.
Преглед на печата за 18 януари

Кристално ясно

в. Капитал Daily

Единадесет от петнадесет. Бройката на агентите на бившата Държавна сигурност във висшия етаж на Българската православна църква е твърде голяма дори за илюзиите на най-наивните. Проверката на Комисията по досиетата, една от много малкото институции в България, която просто върши работата си, а не я заобикаля, дава кристално ясен отговор на идейния въпрос защо българското духовенство и до ден днешен не успява да влезе в ролята на противотежест за дефектите на светската власт, нито да отговори на нуждите на своите миряни. Просто нейните най-висши представители днес са били част от най-порочните и тъмни дефекти на "светската" власт вчера.

Омбудсманът иска София да не абдикира от грижата за градинките

в. Сега

"Столичната община не трябва да се дистанцира напълно от дейностите и разходите по поддръжката на прилежащите площи към сградите етажна собственост." Това е становището на омбудсмана Константин Пенчев относно идеята на кметството да прехвърля за поддържане на гражданите градинките около блоковете. Пенчев предлага на общината да преразгледа проекта на наредбата, за да не се дава изцяло отговорността на хората, а тя да е споделена с общината.

Генералният проблем обаче е в закона за управление на етажната собственост от 2009 г. Според него всяка община трябва да приеме регламент, по който хората да стопанисват сами междублоковите си пространства. Законът дава избор на общините - да задължат гражданите да се грижат за тези зони или да им ги предоставят само при желание. Столицата избра това да става само по искане на етажната собственост. Не е ясно обаче дали други градове няма директно да прехвърлят грижата на хората.

София търси съмишленици за корекции на фискалния европакт

в. Сега

Резервите на България към европейския фискален пакт се увеличават. Финансовият министър Симеон Дянков не е доволен от поредния, трети вариант на проектодоговора и ще търси подкрепата на други заявили интерес страни извън еврозоната за промени в текста. Въпреки това България ще продължи да преговаря за присъединяване към инициативата, разбра се след вчерашното заседание на кабинета. От пакта се очаква да гарантира по-голяма стабилност в еврозоната, като въведе общи фискални ограничения, подобрена координация в областта на икономическата политика и механизъм за санкциониране на нарушенията. Инициативата е отворена и за членки извън валутния съюз.

"Изпратих писмо до моите колеги от страните извън еврозоната, с което изразих последното ни мнение на базата на последния вариант на документа. Помолих това да е първа точка от дневния ред на срещата на министрите на финансите на страните извън еврозоната следващия понеделник", обясни финансовият министър Симеон Дянков. Според него поредното редактиране на текста е довело до разводняване на документа и включването на неприемливи за България задължения в частта за координация на икономическите политики.

Баш майстори плашат Запада

в. Стандарт

Наши баш майстори вече плашат италианците досущ като полския водопроводчик. От началото на годината Италия отвори напълно пазара си на труда за българи. Нашенците пък веднага атакуваха Ботуша, където свободни работни места за бояджии, заварчици, водопроводчици и зидари има.

Занаятчийските професии са най-дефицитните за италианския бизнес заради липсата на местни кадри, показва проучване на компанията за подбор на персонал "Менпауър". След тях най-търсени от фирмите на Ботуша са квалифицирани работници с технически специалности и инженерите. Те получават около 1000 евро заплата. На трето място е офис персоналът, както и персонал в хотели и ресторанти.

Министрите пуснаха такса електромер

в. Стандарт

Министрите дадоха съгласието си забраната за въвеждане на нова такса електромер в Закона за енергетиката да отпадне. На вчерашното си заседание кабинетът прие проекта за промени в закона, който по-рано икономическото министерство пусна за обществено обсъждане. Една от най-съществените промени е отпадането на текст от действащия закон, който забранява въвеждането на такси за измервателни уреди като електромери, водомери, газомери и т.н.

Още преди месеци шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев коментира, че такса електромер може да бъде въведена, ако трите ЕРП-та се споразумеят за метода на изчисляването й. Сред другите акценти на приетия от кабинета законопроект, са увеличаване на правомощията на ДКЕВР за налагане на санкции.

Детски градини пестят 61 млн. лв. от ток и парно

в. Новинар

Детските градини в София ще спестят 61 милиона лева от ток и отопление. През тази година Столичната община ще санира сградите на 61 панелни забавачки, съобщи зам.-кметът по инвестиции и строителство Ирина Савина.

От това всяка от тях ще спести по един милион от сметките си за парно и електричество. За целта кметството ще отдели 20 милиона лева. Савина обаче не уточни откъде ще дойдат парите.

Гласуваха концепцията за новото дружество за отпадъците в София

в. Новинар

Съветниците от стопанската и бюджетната комисия на Столичната община гласуваха концепцията за бъдещото общинско дружество, което ще се занимава с управлението и третирането на отпадъците в София. До решението се стигна на съвместното заседание на бюджетната и стопанската комисии на Столичната община, което се проведе в Правец.

Зам.-кметовете Дончо Барбалов и Мария Бояджийска трябва да внесат концепцията в местния парламент до 30 март тази година. Още тази година ще бъде избран и одобрен екипът на новото дружество, съобщи финансистът на столицата Барбалов. Зам.-кметът посочи, че проектът за интегрираната система за управлението на отпадъците е сложен, тъй като у нас все още няма друго подобно съоръжение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още