IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите на "Мини Марица-изток" от два дни стачка са почти 2,5 млн. лева

Бонусите, за които настояват миньорите, възлизат общо на около 9 млн. лв.

10:52 | 17.01.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Загубите на "Мини Марица-изток" от два дни стачка са почти 2,5 млн. лева

Загубите в "Мини Марица-изток" ЕАД от началото на ефективната миньорска стачка (15 януари) от нереализирана продукция са 2,4 млн. лева. Това съобщи тази сутрин изпълнителният директор на дружеството Евгени Стойков, цитиран от БТА.

От ръководството на „Мини Марица-изток“ вчера пресметнаха, че ако се изпълнят исканията на синдикатите за допълнителни бонуси на работещите, ще трябва да се изплатят още общо 9 млн. лева от печалбата на дружеството за миналата година, която възлиза на малко над 20 млн. лв.

На практика излиза, че ако са верни посочените разчети на ръководството на дружеството, за седмица ефективна стачка, ще бъде загубена сумата, която ръководството на компанията иска да спести от бонуси на заетите.   

Вчера преговори между представители на синдикатите и на ръководството на дружеството не бяха водени, въпреки декларираната готовност за това и от двете страни. 

Синдикатите продължават да настояват всеки един от близо 7100-те работещи в „Мини Марица-изток“ да получи по около 1000 лева бонус за рекордния добив на въглища през миналата година. 

При започването на стачката Евгени Стойков коментира, че „стачката много ще затрудни дружеството и то ще понесе загуби“.

Енергийният министър Трайчо Трайков пък обеща да няма режим на тока заради стачката. Експерти обаче прогнозираха, че ако стачката продължи един месец, токът от "Мини Марица-изток" ще поскъпне между 10 и 15%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
atanaska.peneva
преди 12 години
Да не се оправдават с миньорите за поскъпването на тока.Къса им е паметта.Не помнят какво са казали съвсем наскоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
atanaska.peneva
преди 12 години
Възможностите ни да потискаме цените на тока са изчерпани до голяма степен. Оттук нататък ни остава да се съобразяваме с още фактори като плащането на емисиите въглероден диоксид от страна на производителите. Това казва в интервю за "Труд" председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той допълва, че в общия микс влиянието на тези централи е голямо и това неминуемо ще доведе до увеличението на цените на тока.Ангел Семерджиев допълва, че цените на електроенергията в България са най-ниски в целия Европейски съюз. "Самият факт, че електроенергията се използва за отопление - нещо, което е немислимо в която и да е европейска страна - показва, че цените на тока са приемливи за една значителна част от домакинствата", казва председателят на енергийния регулатор.Според него в момента не е необходимо домакинствата да могат да избират доставчик на ток, защото това крие пазарни рискове от избора на доставчик. Практиката в други страни показала, че малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още