IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До месец започват проверки на животновъдите по нитратната директива

Над 600 проекта за модерни торища очакват субсидии по програмата за селските райони, като Фонд "Земеделие" е изплатил над 43 млн. лв. за приключени проекти

13:45 | 16.01.12 г.
<p>
	За да получат допълнителни субсидии за отглеждане на животни в планински региони, стопаните трябва да разполагат с модерни торища. <em>Снимка: БТА</em></p>

За да получат допълнителни субсидии за отглеждане на животни в планински региони, стопаните трябва да разполагат с модерни торища. Снимка: БТА

Европейската комисия разпредели за България близо 70 милиона евро, които фермерите можеха да ползват през последните три години с проекти от програмата за селските райони.

До момента за одобрение във фонд „Земеделие“ са внесени 638 проекта, от които вече са разписани 510, съобщиха за  Investor.bg. 

Общата стойност на инвестициите по всички депозирани проекти надхвърля 217,6 млн. лв.  Договорената субсидия по одобрените проекти е в размер на 138,2 млн. лв. Вече е изплатена безвъзмездната помощ по 150 от одобрените 510 проекта, като преведената субсидия по тях надхвърля 43,2 млн. лева.

От агенцията по храните припомнят, че при проверките, които ще започнат веднага след като агроминистерството одобри правилата за спазване на нитратната директива, няма да се налагат санкции.

Санкциите на практика се налагат от разплащателната агенция към фонд „Земеделие“, която ще редуцира плащанията, но това ще стане едва след декември 2012 г.

Дотогава от агенцията по храните смятат, че контролните органи ще са дали необходимите предписания, които фермерите биха могли да изпълнят в необходимите срокове.

„За да не се стига до налагане на санкции, е много важно фермерът да е достатъчно добре информиран за изискванията, които трябва да изпълнява по отношение на опазването на водите от замърсяване с нитрати от земеделски източници“, поясни още Добринка Павлова от агенцията по храните.

Представители на животновъдните асоциации смятат, че нитратните изисквания няма да доведат до загуби за фермите, защото ще се разчита и на подкрепата на гаранционния фонд, който ще подпомага бранша при кредитирането. Бойко Синапов от асоциацията на овцевъдите поясни, че немалка част от колегите му са информирани и вече ремонтират съоръженията си.

„Допълнителните компенсаторни плащания за отглеждането на животни в планински региони са своеобразен стимул за нас, защото екологичният начин на отглеждане на животните е важен за опазването на природата в Родопите и Стара планина. За нас е важно да спазваме екологичните норми, затова очаквам браншът да развива бизнеса си в тази посока“, обясни още Синапов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още