IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 януари

08:42 | 14.01.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 14 януари

Държавата плаща за големи ниви
в. Стандарт

Обединяването на няколко ниви в един парцел да се плаща от държавата и да излиза без пари за стопаните. Това е едно от предложенията, които се очаква да залегнат в Закона за комасацията. До края на годината той ще бъде факт, тъй като ще бъде сред приоритетите в работата на агроминистъра Мирослав Найденов. Така ще се спестят разходи на стопаните от около 300 лв. В момента парите се дължат от всеки стопанин, който иска да обедини в едно разпокъсаните си ниви и вместо три парцела от по декар да работи един от три декара например.

Очаква се в проектозакона за комасацията да залегнат и варианти за отпускане на кредити от Държавен фонд "Земеделие" за подпомагане на стопани, които са решили да окрупняват нивите си. Заемът ще трябва да се върне за 10 години, предвиждат предложенията на браншовите организации от земеделието. Работи се и по създаване на възможност за покриване на разходите с пари от Брюксел. Няколко групи работят по създаването на закона, но засега окончателен вариант за него няма, уточниха браншовиците.

Въпреки това всички ще настояват комасацията да бъде доброволна. Тя ще може да се извършва само ако поне 50% от хората в едно землище са съгласни да се включат в подобен проект. Окрупнените им ниви ще трябва да са с правилна форма, удобни за обработване, да са достъпни и да са на приблизително същото разстояние, както и старите им имоти. Досега е приключил успешно един проект за доброволна комасация, в края на 2011 г. бяха дадени разрешителни за още пет.

Над 220 млн. лева са задълженията на общините
в. Новинар

Националното сдружение на общините предлага да бъдат създадени специални програми за общините за управление на просрочените задължения. Зам.-шефът на сдружението Емил Савов предложи това по време на обучение в Шумен относно подготовката на общинските бюджети.

Над 220 млн. лева са дълговете на местната власт. Просрочените вземания също не са малко. Те възлизат на около 150 млн. лева. Според Савов парите от продажби на имоти общинска собственост трябва да бъдат пренасочени към доставчиците и едва след това да се използват за инвестиции. Той препоръча на общините да положат повече усилия, за да получат обратно дължимите суми.

От НСОРБ препоръчват и общините да си създадат резервен фонд от местните приходи. Парите от него можели да отиват само за управление на проекти. През 2012 г. общините имат подписани 1800 договора за различни проекти на стойност над 3 млрд. лева. За реализацията им обаче е нужен сериозен ресурс, коментира Савов. Според него това ще струва на общините близо 300 млн. лева.

Тошко Добрев получи 4 години затвор
в. Новинар

Бившият изпълнителен директор на „Софийски имоти” Тошко Добрев получи присъда от 4 години при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието. Магистратите признаха Добрев за виновен, че не е спазил Търговския закон и устава на дружеството.

Той е ощетил дружеството с 340 000 лева, като се е съгласил с по-ниски цени на три имота, които са били собственост на дружеството. Това е четвъртото дело, влязло в съда срещу Добрев и негови бивши подчинени. Според обвинението десетимата са ощетили дружеството със 102 000 лева от продажбата на имот на фирма “Симетра 1” и със 105 000 лева от продажбата на акции.

НАП съставила 14 ревизионни акта на Красимир Гергов
в. Сега

На фирми, в които Красимир Гергов е собственик или съдружник, са съставени 14 ревизионни акта, след проверки от Националната агенция по приходите - това каза по време на парламентарния контрол министърът на финансите Симеон Дянков. Думите му бяха по повод въпрос на депутата от "Атака" Волен Сидеров.

Симеон Дянков уточни, че резултатите от тях са данъчна информация и могат да бъдат съобщени само след писмено съгласие на медийния магнат или с решение на съда. Гергов има участие в 30 дружества, 7 сдружения и 3 фондации, уточни финансовият министър.

И възрастните, и младите са дискриминирани на пазара на труда
в. Сега

Проблеми с намирането на работа имат и хората в предпенсионна възраст, и доста голяма част от младежите на възраст до 23 години, сочат данни от изследване на институт "Отворено общество". Препитание се отказва на 30,9% от възрастните, същият проблем има и всеки четвърти млад човек.

Силно дискриминирани са и хората с различна сексуална ориентация - близо 38% от мъжете и 25,5 на сто от жените. Най-толерантни са работодателите към българите с увреждания - едва 10% биха им отказали работа, а 40% от анкетираните нямат нищо против шефът им да е от тази група.

Не така стоят нещата, ако началникът е носител на вируса на СПИН, хомосексуалист, наркоман или пък бивш затворник. Поне веднъж в живота си лошо отношение от обществото са изпитали върху себе си и мнозина заради тяхната религия. Резултатите от изследването показват изненадващия факт, че 36 на сто от протестантите са били потърпевши заради вероизповеданието си. Двойно по-малка е бройката на мюсюлманите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
alzag
преди 12 години
"Няколко групи работят по създаването на закона, но засега окончателен вариант за него няма, уточниха браншовиците." Интересно кои БРАНШОВИЦИ?!?Ако говорим за комасация по собственост не е ли редно да се обсъжда с представители на собствениците, а не на ползвателите - те си имат комасация по ползване, в която на собствениците ни е забранено да се бъркаме!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
alzag
преди 12 години
"До края на годината той (законът за комасация) ще бъде факт, тъй като ще бъде сред приоритетите в работата на агроминистъра Мирослав Найденов."За този закон има подписан меморандум между МЗХ и браншовите организации от април 2010 г и нищо не се случва. ПРИОРИТЕТ - друг път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
alzag
преди 12 години
"Обединяването на няколко ниви в един парцел да се плаща от държавата и да излиза без пари за стопаните. Това е едно от предложенията, които се очаква да залегнат в Закона за комасацията."ЗСПЗЗ "Чл. 37д. (Нов - ДВ, бр. 99 от 2002 г.) (1) Държавата насърчава извършването на замени и покупко-продажби между съседни имоти с цел тяхното окрупняване, като поема разходите, свързани с техническите дейности по осъществяването на замените и покупко-продажбите."НО ВСИЧКО Е САМО НА ХАРТИЯ и НЕ СЕ СПАЗВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още