IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще продава ток на малките фирми

Промени в Закона за енергетиката въвеждат понятието "Доставчик от последна инстанция"

08:37 | 13.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Кой ще продава ток на малките фирми

В близките месеци предстои малките и средни фирми, които ползват електроенергия средно напрежение, да излязат на свободния пазар. В категорията „защитени потребители“, за които цената на тока се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), ще останат само битовите абонати, които ползват ниско напрежение.

Промените ще станат след влизането в сила на измененията в закона за енергетиката, които предстои да бъдат гласувани от Народното събрание.

От ръководството на ЕВН България разясниха на семинар за журналисти , че в периода, докато малките фирми сключат договор за доставка на електроенергия с търговеца, който са си избрали, те трябва да се снабдяват с ток от т. нар. в законопроекта за изменение на закона за енергетиката „доставчик от последна инстанция“.

Въпросният доставчик ще снабдява малките фирми с ток средно напрежение и в случай, че търговецът, с който те са сключили договор за доставка на електроенергия, фалира или му бъде отнет лицензът, до сключването на нов договор с нов търговец.

В законопроекта е предвидено „доставчик от последна инстанция“ да бъдат Националната електрическа компания (НЕК) и трите електроразпределителни предприятия (ЕРП).

От ЕВН България обаче предлагат ролята на „доставчик от последна инстанция“ да изпълняват само ЕРП-та, а НЕК да им продава електроенергията на еднакви цени, които да се определят всеки месец. Предложението на дружеството предвижда още да надценката, с която те ще продават ток на крайните потребители, да се определи от НЕК.

Това би означавало, че цената на тока за малките фирми, които по някаква причина не ползват услугите на търговец на електроенергия, ще бъде една и съща. Около 20% от електроенергията, която продава ЕВН България, е средно напрежение, поясниха от дружеството.

Не стана ясно обаче дали цените, на които ЕРП-та биха продавали електроенергия на малките фирми, биха били по-високи или по-ниски от регулираните цени за бита.

Свързани компании:

ЕВН България Електроснабдяване АД(1EV)

ЕВН България Електроразпределение АД(EV6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още