IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Непререгистрираните фирми излизат от ДДС системата до дни

Търговците, които не са подали заявление за пререгистрация в Агенцията по вписванията, ще се разхождат и до НАП

11:39 | 12.01.12 г.
Непререгистрираните фирми излизат от ДДС системата до дни

Регистрираните по ДДС търговски дружества, които не са се пререгистрирали в Агенцията по вписванията, ще трябва да подадат заявление в Националната агенция по приходите (НАП) за дерегистриране по ДДС до 16 януари, съобщиха от приходната администрация.

Ако фирмите не подадат такова заявление, то инспекторите на агенцията ще ги заличат служебно от ДДС регистрите. По данни на НАП процедурата засяга около 6 хиляди дружества.

Едноличните търговци, които не са се пререгистрирали до края на миналата година, се считат за заличени по смисъла на търговския закон, уточняват от агенцията. Собствениците им обаче могат до 14 януари да подадат заявление и да останат регистрирани по ДДС като физически лица.

Крайният срок за пререгистрация на фирмите в Агенцията по вписване изтече на 31 декември 2011 г. след неколкократни удължавания.

От началото на годината служителите на агенцията започнаха служебна процедура по заличаване на търговските дружества, които не са подали заявление за пререгистрация. Данните на агенцията показват, че те са над 500 хил., предимно еднолични търговци.

Тези фирми няма да могат да упражняват дейност и да се разпореждат с имуществото си. Ако собствениците им обаче искат да продължат да работят, ще трябва да подадат заявление в агенцията или да учредят ново дружество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още