IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работи се върху нови предложения за пенсионната и осигурителната система

До края на месеца работодатели и синдикати ще изпратят на премиера конкретни мерки за подобряване на общественото осигуряване

16:54 | 11.01.12 г.
Работи се върху нови предложения за пенсионната и осигурителната система

Нови предложения за стабилизиране на осигурителната система и за развитието на пенсионната система представиха национално представените организации на работодателите (АИКБ, БСК, БТПП, БСЧП и ССИ) и двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа”.

Това стана след обща среща между социалните партньори, съобщиха от Българската стопанска камара.

Бизнесът и синдикатите са постигнали съгласие по идеята криминализирането на укриването на осигурителните вноски да се осъществи чрез промяна в Наказателния кодекс, като да важат същите правила, както при укриването на дължими данъци.

Друго предложение предвижда да се отменят нормативни текстове в Кодекса за социално осигуряване, които допускат да се полага труд, без да се дължат осигурителни вноски. Новото изискване ще бъде полагането на труд се съпровожда задължително с осигуряване и плащане на осигурителни вноски.

Ще се прецизира редът за отпускане на инвалидни пенсии и технологията  на трудовата експертиза. Ще се настоява да се отменят нормативните текстове, които допускат съчетаване на пенсия за осигурителен стаж и възраст едновременно с инвалидна пенсия, независимо от размера на последната.

Друго предложение е да се изведат всички социални плащания, които нямат осигурителен характер от пенсионното законодателство и от задълженията на НОИ.

Социалните партньори ще настояват да се възстанови равнопоставеността и недискриминационният подход по отношение на приноса на всяка година осигурителен стаж във формулата за определяне на пенсията.

Постигната е и договореност по предложението да се въведат лични осигурителни вноски за държавните служители при условие, че възнагражденията им бъдат предварително компенсирани с процента на личната осигурителна вноска за ДОО и за здравното осигуряване.

По отношение на пенсиите бизнесът предлага осъвременяване да се провежда регулярно, последователно и по отношение на всички пенсии, независимо от техния размер.

В края на януари предстои нова среща между бизнеса и синдикатите, след която  приетите с консенсус предложения ще бъдат изпратени до министър-председателя Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още