IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Утре миньорите от „Мини Марица-изток“ стачкуват предупредително един час

Днес ръководството на дружеството внесе иск в Окръжен съд-Стара Загора за обявяване на стачката на работниците за незаконосъобразна

16:19 | 09.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Утре миньорите от „Мини Марица-изток“ стачкуват предупредително един час

Работниците от „Мини Марица-изток“ утре ще проведат едночасова предупредителна стачка от 8 часа до 9 часа сутринта, съобщиха миньорските синдикати. Ще стачкуват миньорите от рудници „Трояново 1”, „Трояново север”, „Трояново 3” и работници и служители от Централно управление на "Мини Марица-Изток” ЕАД.

Както беше обявено преди дни, протестните действия ще се проведат поради отказа от страна на работодателя да спази сключеното на 12 юли миналата година споразумение, в частта му за бонусите на заетите при преизпълнение на заложения годишен план за производство и съответно приходи. 

Очакванията са утре около обяд да се подновят преговорите между синдикатите и ръководството на мините, каза за Investor.bg Валентин Пенев, председател на синдикалната организация на КНСБ в мините. По думите му синдикатите очакват предложение от работодателя за начина на изпълнение на сключеното миналата година споразумение. От дружеството също съобщиха, че ръководството е отворено за нови преговори до постигане на споразумение между двете страни, като писмено е отправило покана до синдикалните ръководства за среща утре, 10 януари. 

Пенев същевременно отбеляза, че синдикатите не са се съгласили с предложението на ръководството на компанията от края на миналата седмица, спорът по споразумението да се отнесе до т.нар. помирителна арбитражна комисия. Синдикалистът поясни, че по закон разглеждането на спор при такава комисия става само при съгласието и на двете страни.

От ръководството на синдиката към КНСБ посочиха още, че ако не се стигне до споразумение в близките дни, по всяка вероятност на 14 януари ще започнат ефективни стачни действия.

Междувременно от дружеството съобщиха, че ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД е внесло днес в Окръжен съд-Стара Загора иск за обявяване на стачката на работниците и служителите на дружеството, изразена със стачна декларация от 15 декември, за незаконосъобразна. Делото следва да се разгледа в седемдневен срок в открито заседание в присъствие на прокурор, като всяка от засегнатите страни ще има възможност да защити своята теза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още