IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Синдикати искат да се криминализира неприсъствието в училище

Сегашните глоби са неефективни, в Европа санкциите достигат 10 хиляди евро за подобно деяние, алармират профсъюзите от сферата на образованието

13:52 | 09.01.12 г. 4
Синдикати искат да се криминализира неприсъствието в училище

Родители, които системно не осигуряват присъствието на децата си от предучилищна възраст в училище, да бъдат подвеждани под съдебна отговорност. Това ще предложи като законодателна промяна синдикатът КТ „Подкрепа“, с цел да инициира обществена дискусия по наболелия въпрос.

На следващ етап предложението ще бъде отправено и за учениците от по-горните класове. Това съобщи за Investor.bg Юлиян Петров, председател на синдиката по образование в КТ „Подкрепа“.

Поводът за дискутирането на тази крайна мярка идва от тревожните резултати, които разкрива националното проучване на синдиката. Според изследването необхванатите деца в подготвителните занимални (5 и 6 годишни) са около 20 на сто.

Според синдиката две са основните причини за тази лоша статистика. От една страна, детските учебни заведения не са заинтересовани да активизират процеса поради липсата на финансов стимул, от друга страна - министерският правилник не предвижда достатъчно категорични санкции срещу родители, които не осигуряват присъствие на децата си в учебните звена.

„В момента в България санкциите за тези родители са твърде неефективни – лишаване от обезщетение за отглеждане на дете. В някои европейски страни санкциите са доста солени и достигат 10 хиляди евро“, каза Юлиян Петров.

Допълнителна пречка се явява и правилото, че детското заведение и училището нямат право да налагат парични глоби. А общините и държавата не са стриктни в тази си отговорност. Според Юлиян Петров процентът на глобените родители за неприсъствие на децата им в училище е безкрайно нисък.

Друг проблем е, че учебните заведения не разполагат с ефективни механизми за привличане и задържане на проблемните деца от малцинствата или социално слабите семейства. В момента освен осигурените средства по министерското постановление директорите на училища пренасочват средства от делегираните бюджети, което ощетява по-големите ученици.

Според синдиката стандартът за дете в подготвителна група трябва да се повиши с 30%, за да се осигури ефективно възпитание и подготовка на децата за училище.

От КТ „Подкрепа“ посочват още, че недостигът на средствата за оптимално въвеждане на целодневно образование може да бъде преодолян поне частично с въвеждането на длъжността „приемен учител“, който да помага на класния ръководител за дисциплината на учениците и за връзката с родителите. Приемният учител ще трябва да обобщи функциите на педагогическия колектив.

Негови задължения ще бъдат да посещава учениците вкъщи, да определя и работи с учениците в риск, да осигурява провеждане на обществено полезен труд.

По разчети на синдиката за въвеждане на длъжността „приемен учител“ ще е необходимо финансиране от не по-малко от 8 милиона лева. Във всички случаи това ще са допълнителни целеви средства, които държавата трябва да осигури. Според Юлиян Петров с въвеждането на новата длъжност няма де се реши кардинално проблемът, но ще се ускори процесът на работа между педагози, ученици и родители.

Междувременно синдикат „Образование“ работи и върху национална кампания за стартиране на нов учебен предмет „Гражданско образование“, който съществува в образователните системи на държавите в ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Бе то и кражбата е криминално деяние, но някои представители на мръсната раса имат по 50 и по сто извършени и доказани кражби, но само ги "регистрират" и ги пускат, за да крадат отново !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
И ако ми отговориш на въпроса като отнемат родителските права на 200 000 *** кво ще ги правим? Иначе то и сега всеки месец се носи една бележка от училище за да си получат социалните помощи. Друг е въпроса даскалското съсловие на кое основание я подписва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
?!? да се криминализира неходене на училище?!?Трябва да се отнемат родителски права и социални плащания.Като те соц. плащанията трябва да се срещу доброволен труд не ей така без нищо. Не малко улици са без тротоари и т.н.Иначе експлоатацията на детски труд(просене) си е криминализирана. Просто не се прилага!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
поредната глупост за рекет.....защо не накарат детето да направи еди колко си физически упражнения вместо рекета/така шем ще е полезно за него хем ще изпита наказанието върху себе си а не да каже тате е богат не ми пука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още