IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 януари

07:55 | 09.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 9 януари

Смениха ръководството на "Автомагистрали" ЕАД след зимния капан на магистрала „Хемус”
в. Новинар

Шефът на „Автомагистрали” ЕАД Антон Антонов и председателят на Управителния съвет на дружеството се разделиха с постовете си заради зимния капан, в който се превърна  магистрала „Хемус” в събота. Това стана ясно след заседанието на представителите на всички ведомства, отговорни за осигуряването на нормални пътни условия по време на снеговалежите. С поста си се раздели и третият член на борда Иван Илиев.

Регионалният министър Лиляна Павлова мотивира уволненията с това, че те не са се погрижили да разрешат ситуацията на аутобана. В съботния ден десетки пътуващи бяха блокирани с часове на „Хемус”, тъй като магистралата не беше почистена. Поради това на аутобана се образуваха километрични колони от превозни средства.

НАП подпуква късметлиите в телевизионни игри
в. Новинар

7000 българи не са платили нито лев данъци върху паричните награди, които са получили от игри в медиите. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. Той уточни, че сумата, която е влязла в джобовете на късметлиите, е в размер на около 10 милиона лева. Парите дори не са декларирани пред приходната агенция.

Ръководството на Националната агенция за приходите е провело среща с шефовете на медии. На нея е било заявено, че от медиите са предупреждавали всички късметлии, че трябва да декларират наградите си пред данъчните. "Ще ги поканим първо на разговор в НАП, както обикновено правим, като ги призовем да го направят доброволно. Ако не, има и други начини", подчерта Стефанов.

300 000 работещи не внасят осигуровки
в. Сега

И през миналата година осигурените българи продължават да намаляват, а осигурителният доход - да изостава от очакванията на правителството. Това става ясно от последните данни на Националния осигурителен институт и държавната статистика.

Около 300 000 работещи българи не внасят осигуровки, показва сравнение между данните за осигурените лица на НОИ и за заетостта на НСИ за третото тримесечие на 2011 г. Според статистиката заетите са 3.018 млн. души, докато осигурените са 2.716 млн. Голяма част от тези хора вероятно изкарват пари на черно и затова не внасят осигуровки. По различни оценки делът на сивия сектор е 20-30%, а в годините на кризата укриването на данъци и осигуровки се върна на нивата от 2003-2004 г.

Европа иска СРС срещу купуването на гласове
в. Сега

Българската държава трябва да обмисли дали на прокуратурата да не се позволи използване на специални разузнавателни средства (СРС) за случаите на предполагаемо купуване на гласове. Това е една от препоръките в доклада на мисията наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която бе у нас по време на парламентарните и президентските избори миналата есен.

Главният прокурор Борис Велчев признал пред наблюдателите, че "не разполага с адекватен правен механизъм да разследва и наказва тази практика". От ОССЕ препоръчват още ЦИК да има независим бюджет и персонал, работещ непрекъснато през 5-годишния мандат, а не само по време на избори.

Шефове дължат заплати за 1,9 млрд. лв.
в. Стандарт

Задълженията на фирмите към работниците им продължават да растат и вече достигат 1,9 млрд. лв. 10% от тях са с просрочие повече от година. Това показва традиционното проучване на Българска стопанска камара за задлъжнялостта на предприятията. То е направено по финансовите отчети на фирмите за 2010 г. Неизплатените в срок трудови възнаграждения през 2010 г. са със 126 млн. лв. повече от 2009 г. и са нараснали с над 600 млн. лв. през последните пет години.

Главната инспекция по труда също отчита запазване на тревожната тенденция от последните години - висок дял на констатираните нарушения при заплащането на труда. През миналата година трудовите инспектори са установили 31 518 такива случая в извършените общо над 53 хил. проверки в страната. Най-често забавяне на заплати има в отраслите строителство, търговия на дребно, производство на хранителни продукти и ресторантьорство. Обикновено това са малки и средни предприятия. В повечето случаи забавянето е два-три месеца, отчитат проверяващите.

100 000 опасни реклами висят по улиците
в. Стандарт

Между 80 000 и 100 000 са безстопанствените външни реклами в цялата страна, за които никой не се грижи, предупреди Мариан Енев, заместник председател на Българската асоциация на производителите на рекламно-информационни елементи.

Тези реклами, които са по фасади и магазини, са потенциално опасни и би трябвало да се премахнат, коментира той. От асоциацията искат при монтирането на всяка реклама да има гаранционен стикер с уникален номер, за да може да се води регистър на рекламите в България. В този регистър трябва да има информация какъв е гаранционният срок, кога е сложена рекламата и кой се грижи за поддръжката й в експлоатационния срок, обясни Дяков.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
"100 000 опасни реклами висят по улицитев. Стандарт" Диков, знаеме че си голям лобист на МОЛОВЕТЕ, но ако не се лъжа скоро стана пожар точно от рекламите които висят по моловете...те дали са законни?! От столичен инспекторат, дали ходят на всеки 2 седмици да им изискват документи за узаконяване, както правят по магазинчетата?! Ама смеят ли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още