IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 януари

08:45 | 07.01.12 г.
Преглед на печата за 7 януари

Сделките на 2011 г.

в. Капитал

Глобалните инвеститори напускат страната и на тяхно място се наместват български. Промяната е най-видима в енергетиката и медиите, но се усеща и при банки и индустриални активи.

Това е коренна разлика от досегашната картина, при която местните фирми порастваха и следващата им стъпка беше продажба на чужд стратегически инвеститор. Сега освен че външните компании почти не поглеждат към региона, но и тези, които вече са тук, търсят начин да си тръгнат.

Сделките през 2011 г. чертаят и още три тенденции: приватизацията най-накрая отново се случва, много от сделките в частния сектор стават заради преструктуриране на дългове на първоначалния собственик (най-често в сектора на недвижимите имоти) и продаваните фирми са основно малки и средни, което е резултат от финансовите възможности на местните купувачи по време на криза.

Властта не брои за имущество земи, коли и акции

в. Сега

Покупката на нови и втора ръка автомобили, придобиването на имоти и земи и на дялове в дружества - това най-често пропускат да впишат в имотните си декларации хората на публични длъжности. Вчера Сметната палата обяви списъка с имената на представителите във властта с несъответствия в декларациите за 2010 г. Данните ще бъдат изпратени в Националната агенция по приходите и ДАНС за допълнителна проверка.

Към 31 март м.г. одиторите са установили разминаване при 167 души от общо 6533. Сред тях липсват министри и зам.-министри. В по-голямата си част несъответствията са при представителите на съдебната система, но те са и най-многобройната група, която трябва да декларира имуществото си. Местната власт е втора в класацията, а при депутатите нередовни са едва седем души.

Ресторантьорите пак не са готови да забранят пушенето

в. Сега

Хотелиерите и ресторантьорите очакват сериозни последствия от решението за пълна забрана на пушенето на обществени места от 1 юни. "Бизнесът не е готов да се справи с пълната забрана на тютюнопушенето. Това, което ни притеснява, е, че не се знае до кога ще продължи финансовата криза, и подобна тотална забрана ще задълбочи проблемите в бранша", коментира за "Сега" председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин. Той посочи още, че бизнесът е бил склонен забраната да се въведе у нас от 2013 г., макар европейските директиви да са дали за краен срок 2015 г.

На подобно мнение са и други организации в туризма. "90% от собствениците са против пълната забрана", каза председателят на браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Североизточна България Димитър Димитров.

Кабинетът "Борисов" промени цяла наредба заради "ЛУКойл"

в. Сега

Правителството на ГЕРБ е на път да направи поредния реверанс към "ЛУКойл Нефтохим" като върне лиценза на предприятието и даде нова отсрочка за монтирането на нивомерите на пристанище "Росенец". Рафинерията ще мине съвсем между капките, защото няма да има и глоба за закъснялото поставяне на уредите.

За да даде шанс на петролната компания, кабинетът дори е променил наредба 3 от Закона за акцизите и данъчните складове, която ще бъде обнародвана в Държавен вестник до дни. Накратко там е разписано, че обекти със стратегическо значение, какъвто е и "Росенец", ще ползват уредите на корабите и танкерите, като ще свалят данните за горивото от тях при входа и изхода на пристанището. Това ще се случва, докато се монтират нивомери на съоръженията на входа и изхода на пристанището.

На 1 януари над половин милион български фирми изчезнаха

в. Сега

55% от фирмите в България вече са история. Над 550 000 търговци изчезват от правния мир, защото не са подали в срок необходимите документи за пререгистрация в Агенцията по вписванията. Това стана ясно след запитване на "Сега" до институцията.

Тези, които не са спазили условието, се считат за "заличени" от 1 януари т. г. Близо 2/3 са със статут еднолични търговци. Голяма част от тях от години нямат дейност, забравени са от собствениците си или били употребени с цел измами.

Банско мина Австрия по цени

в. Стандарт

Банско мина по цени дори алпийските курорти. Менютата в най-посещавания ни ски курорт бълват огромно разнообразие, като ценоразписът отдавна мина този в Аплите, коментираха туристи. Група запалени скиори начело с инструктора им Радостина Иванова от 5 години не пропускат да се пуснат по родните писти. Винаги посещават Банско заради добре обработените писти. "Тази година обаче цените ни впечатлиха повече от влековете", коментира Иванова. Вчера тя и групата й се върнаха от 7-дневна екскурзия в австрийския курорт Заалбах. За пътуването, нощувките, ски картите, закуски и вечери всеки от групата е броил по 430 евро. "Малко повече ни струваше почивката в Банско за 5 дни, като пътят бе за наша сметка, а пистите са 3 пъти по-къси", коментира Иванова. Тя запазила част от касовите бележки от австрийския курорт, според които половин литър бира в заведение до пистата струва 1,20 евро. Чаят се продава срещу 80 евроцента, а пържените картофи струват 3 евро за 300 грама. Цената на уискито започва от 3 евро за 40 г, а плато от 300 грама френски сирена струва 4 евро. Топъл обяд, който включва голяма порция пържени картофи, наденица на скара и малка бира, пък струва 10 евро.

За сравнение безалкохолните напитки в заведение в местността Шилигарника на Банско започват от 3 лева за бутилки от половин литър. Натурален сок от 330 милилитра е на същата цена, а енергийните напитки са по 8 лева. Студеният чай, нескафе, капучино вървят по 5 лева, толкова е и млякото с какао. Най-обикновен билков чай пък е 2 лева, а топлият шоколад се продава срещу 6 лева. Бирата върви между 5 и 9 лева, като вносните марки са най-скъпи. Кюфтето и кебапчето са по петарка, а чаша вино върви 6 лева. 100 грама пилешко шишче се продава 7 лева, а с лев по-скъпо е свинското шишче. 200 грама пилешко филе струва на клиента 14 лева, а свинското филе със същия грамаж е 16 лева.

Бирник взе имотите на Мишо Бирата

в. Стандарт

Частен съдебен изпълнител запорира имотите в Русе на покойния Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата. Действията на частния бирник са предприети в отговор на заведен иск от банка ДСК. Става дума за необслужен дълг в размер на 6 млн. лв. от фирмата на Бирата, хотел "Мениджмънт" АД. Общо 60 недвижими имота са поставени под възбрана. Сред тях е и хотел "Дунав плаза" заедно с търговската му част. Според запознати от управата на хотела едва са успели да спасят запечатването на стаите. Воден от закона, частният съдебен изпълнител е искал те да бъдат запечатани, а резервациите отменени.

“Биг Брадър” в сервиза

в. Стандарт

Камери вече снимат всички коли, които минават на технически преглед. Целта е да се сложи край на фиктивните прегледи и издаване на тапии, без колата да е влизала в сервиза. Задължителните технически прегледи на автомобилите вече се правят под окото на камери, които са включени в специална система за предаване на информацията в реално време и се следят в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Новата наредба за техническите прегледи на МПС е в сила от 1 януари и от първия работен ден на 2012 г. прегледите се правят по нов начин в цялата страна, каза за "Стандарт" Валентин Божков, изпълнителен директор на ИА АА. Документите на колата и на собственика й се сканират и влизат в автоматизираната система. Всички 800 пункта за преглед на коли в страната са оборудвани с камери, скенери и компютърна система, предоставени от "Аавтомобилна администрация". Хората в сервизите и служителите на ДАИ са обучени за работа с новата система.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още