IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 януари

07:30 | 06.01.12 г.
Преглед на печата за 6 януари

"Мини Марица-изток" ще оспорва стачката в съда

в. Капитал  Daily

Ръководството на "Мини Марица-изток" подготвя внасянето на съдебен иск, който да установи, че готвената стачка от синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" е незаконна, съобщиха за "Капитал Daily" информирани източници.

Едното основание е, че чисто процедурно не са били спазени изискванията за започване на стачка, а другото, че изпълнителният директор на дружеството Евгени Стойков не се е отметнал от споразумението, с което са обещани бонуси на работниците при по-големи производствени резултати за 2011 г.

Управляващите готвят национализация на ВиК фирмите

в. Сега

В отчаян опит да навакса закъсненията и да спаси от провал усвояването на еврофондовете правителството се кани да създаде истински хаос във водния сектор, връщайки го в годините на социализма. На сайта на Министерството на регионалното развитие бе публикуван проектозакон за водите, който предвижда тотална промяна в собствеността и управлението на ВиК дружествата. Държавата ще национализира основния актив на дружествата - инфраструктурата (тръбопроводи, колекторни, пречиствателни станции и др.).

В момента мрежата се води собственост на съответните дружества, някои от които са 100% държавни, други са 100% общински, трети са държавно-общински, а четвърти случай е "Софийска вода", която е концесионер на водоснабдителната и отвеждащата инфраструктура на столицата. Различните форми на собственост на ВиК предприятията са резултат от предишния опит за реформа, проведен със заема от Световната банка. Целта тогава бе децентрализация. Предвиждаше се поетапно дружествата да станат собственост на общините, а след това самите общини да започнат да привличат частно финансиране чрез концесиониране на дейността и мрежите. Това се случи само със софийското водоснабдяване. Опитите за концесиониране на други ВиК дружества в страната претърпяха провал.

Банките вдигнаха такси и комисиони

в. Сега

Банките изненадаха неприятно клиентите си с по-високи плащания за най-ползваните услуги. Голяма част от тях повишиха такси и комисиони както за физическите лица, така и за бизнеса, а някои дори въведоха нови. Обичайно обяснението е, че това са мерки за справяне с кризата. В стремежа си да компенсират намалените приходи в резултат от свитото кредитиране трезорите обаче рискуват да отблъснат още клиенти с увеличаването на цените.

С 56 млн. евро от европейски фонд ще се модернизират шест наши града

в. Сега

Шест български града ще бъдат модернизирани със средства от новоучреден европейски фонд, съобщи Европейската комисия. Над 56 млн. евро ще бъдат инвестирани през следващите четири години в различни проекти в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Парите ще бъдат насочени към развитието на транспортната мрежа, енергопреносната система, изолацията на сгради и облагородяването на крайградските територии. Проекти по осигуряването на по-широк достъп до обществени и социални услуги също ще бъдат подкрепени финансово.

Дават на съседите градинки пред блока

в. Стандарт

Междублоковите пространства в жилищните комплекси да се прехвърлят на столичани за поддръжка, обмислят от общината. Идеята е за общинските терени отговорност да носят етажните собствености. Така съседите от кооперациите ще могат сами да обновяват градинките си по техен вкус, да ремонтират тротоара, да поставят площадки за игра. Забранено ще е отглеждането на животни, упражняването на търговска и рекламна дейност, както и ограждането на терените.

Софиянци ще зареждат коли с ток от слънцето

в. Стандарт

Жителите и гостите на София ще могат да зареждат електромобилите си с ток от слънцето. Това ще стане след септември, когато се очаква да бъде реализиран проектът за изграждане на специални зарядни станции, които ще произвеждат от фотоволтаични панели ток, който ще зарежда батериите на колите.

Проектът се реализира от консорциум, който вече има писмената подкрепа на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя е обещала да предостави общински терен за проекта. Очаква се той да бъде реализиран между февруари и септември т.г., като най-сериозната работа ще е около документацията, обясни пред "Стандарт" Маргарита Николова от "European Capitals" - една от фирмите, членове на консорциума.

Бирници броят етажи на къщи

в. Стандарт

Общински бирници тръгват по селата, за да броят етажите и къщите в дворовете на хората. Данъчни инспектори от Разград ще работят във временно разкрити офиси във всичките 11 села на общината. Официалната задача на инспекторите е да помагат на хората при декларирането и плащането на налозите за къщите и дворовете си. През последните 10 години обаче по селата са изградени много нови постройки, голяма част от които въобще не са декларирани в местните регистри на кметството.

Очакваме гражданите да направят това сами, но ще наблюдаваме процеса отблизо, каза шефът на дирекция "Местни данъци и такси" в разградското кметство Пешо Димитров. При посещенията в селата бирниците ще опишат всички постройки и етажи от къщи, за които досега не са плащани никакви данъци.

ИКЕА предупреждава за опасни детски столчета

в. Новинар

За опасни детски столчета информираха от ИКЕА. От магазина уточняват , че става въпрос за детско столче от марката ANTILOP, при който обаче се е появил дефект. От веригата получили сигнали за внезапно отваряне на коланите на продукта.

От ИКЕА призовават всички свои клиенти от света да го върнат за смяна на обезопасителния елемент. Това ще бъда безплатно за клиентите. Този артикул се продава и в магазина в София, но тук продуктът е от друг производител и този дефект липсва.

Тръгват проверки на синята зона около баровете в София

в. Новинар

Масирани вечерни проверки на синята зона около столичните нощни заведения започват в четвъртък. Проверките тръгват заради многобройните сигнали на граждани, че собствениците на клубовете ползват местата за платено паркиране като свой личен и служебен паркинг.

Столичният инспекторат и общинска полиция ще следят за нарушенията около баровете, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя поясни, че в сигналите се посочва, че нощните заведения ползват синята зона предимно във вечерните часове, като си запазват места и не ги освобождават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още