IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Статистическият институт въвежда онлайн анкети за бизнеса

Кол център на НСИ във Варна ще извършва месечните наблюдения върху основни сфери от икономиката

12:49 | 04.01.12 г.
Статистическият институт въвежда онлайн анкети за бизнеса

От началото на тази година Националният статистически институт (НСИ) въвежда интернет анкетиране сред приемачите, въз основа но което ще изработва месечните си наблюдения върху бизнес средата в промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите, съобщиха от института.

Новата услуга е факт от вчера, като целта е бизнесът да бъде улесняван при подаването на необходимите статистически данни, поясниха от ведомството.

Онлайн-изследването ще се провежда от кол центъра на НСИ във Варна, създаден преди преброяването на населението през 2011.

Сега той се разраства до анкетьорски център, който освен чрез интернет интервюта (CAWI) ще събира данните от бизнеса и с телефонни анкети, обработвани чрез съответните компютърни програми (CATI).

За първия месец от годината предприемачите ще имат възможност да попълнят анкетните карти по интернет до 19 часа на 10 януари, след което за неотговорилите ще се проведат и телефонни интервюта.

Анкетирането приключва на 16 януари, като обобщените данни ще бъдат обявени на 27 януари.

Бизнес наблюденията в промишлеността, строителството и търговията на дребно се провежда от 1994 година, като от 2002 г. към него са включени и услугите.

С въвеждането на онлайн анкетирането предприемачите ще разчитат и на по-голяма надеждност на информацията чрез използване на техники за сигурност, съпоставими с банковите транзакции, поясниха от НСИ.

Очакванията на статистиците са в скоро време онлайн попълването на бизнес анкетите да стане практика. Основание за това дават резултатите от вчера, когато в рамките на само 24 часа са били попълнени 572 анкети, което е 17% от извадката с имейли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още