IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 януари

07:57 | 04.01.12 г.
Преглед на печата за 4 януари

Спасен от Борисов ТЕЦ оскъпява цената на тока

в. „Сега“

Снизходителното отношение на правителството на Бойко Борисов към ТЕЦ-овете на Христо Ковачки ще коства на българите повече, отколкото се прогнозираше.

Стана ясно, че ТЕЦ "Брикел", която отдавна трябваше да е затворена като голям замърсител, е причината за новото искане на НЕК за поскъпване на тока.

Електрокомпанията поиска спешно увеличение на цената на тока от мрежата с високо напрежение с 4.5% заради задължението си да изкупува скъпия ток на "Брикел". Ако ДКЕВР уважи искането, извънредното поскъпване ще предизвика вдигане на цените на тока по цялата верига до крайните потребители.

ТЕЦ-ът - доскоро собственост на Ковачки, а сега на офшорка на Сейшелите - продава на НЕК еленергията си по 156.27 лв. за МВтч. За сравнение токът от напълно обновената ТЕЦ "Марица-изток" 3 е около 107 лв. МВтч, от АЕЦ "Козлодуй" е 50 лв. за МВтч.

МЗ измисли абсурден начин за изхвърляне на старите лекарства

в. „Сега“

Напълно неработещ регламент за връщане на старите лекарства измисли здравното министерство. Гражданите ще трябва да връщат в аптеките медикаментите с изтекъл срок на годност, предвижда проект на наредба на ведомството.

Препаратите обаче ще може да се предават единствено в аптеките, от които са купени, като хората ще трябва да удостоверяват това пред фармацевта с платежния документ, с който преди време са купили препарата, съобщи "Медиапул".

Подобно изискване масово ще откаже хората да спазват законовата наредба. И досега произволното изхвърляне на лекарства беше забранено от Закона за управление на отпадъците, който определя старите медикаменти като опасен отпадък.

Над 30 000 фирми са хванати за участие в ДДС измами

в. „Сега“

Над 30 000 фирми са били засечени в ДДС измами, показват данни на Икономическата полиция и данъчните. Ако информацията е обективна, това означава, че повече от 10% от всички регистрирани по ДДС 250 000 търговски дружества са забъркани в престъпните схеми.

По линия на данъчните престъпления са били проведени 12 специализирани полицейски операции, обяви главен инспектор Христо Йорданов пред агенция "Фокус".

Йорданов е началник сектор "Финансово-кредитна система" в отдел "Икономическа полиция" към ГД "Криминална полиция". Усилията на данъчните и полицията били насочени главно към извършваните ДДС измами, защото чрез тях се бърка директно в джоба на всеки българин.

Данъчните престъпления пък продължават да са основно чрез регистриране на множество фирми по ДДС - в това число и в чужбина, най-вече в Румъния и Гърция, и то на името на социално слаби и неграмотни и представители на малцинствата.

Меркел предлага на Бойко изтребители

в. „Стандарт“

Атрактивна оферта за доставка на употребявани изтребители "Юрофайтер" се очаква да получи премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Германия в края на месеца, научи "Стандарт".

Министър-председателят ще започне годината с визита в Берлин на 17 и 18 януари, където ще разговаря с германския канцлер Ангела Меркел. По време на срещата на "четири очи" ще бъдат обсъдени всички двустранни въпроси.

Именно тогава ще станат ясни детайли от германското предложение за изтребителите. По неофициална информация офертата включвала и безплатно обучение на българските пилоти.

От българска страна пък ще бъде поставен въпросът за мотрисите за БДЖ. По признание на самия премиер "най-неприятният за България въпрос ще са 300 млн. лв., които дължим на "Сименс" за тях.

Германия е една от четирите държави, които произвеждат "Юрофайтер". Това е един от най-модерните бойни самолети в света


След алма тур: Нов капан за туристи

в. „Стандарт“

Пътят за ада минава през "Орфей". Така кълняха над 100 туристи в Пампорово, които се оказаха в капан навръх Нова година.

Руснаци, сърби и българи бяха изхвърлени от 4-звездния хотел "Орфей", въпреки че са си платили почивката месеци по-рано. Гостите станаха жертва на спора между СИБанк и собствениците на комплекса, които не са успели да си платят кредитите.

Банката е наложила запор на хотела и е пратила охранители да опразнят сградата.

"Не ни пуснаха на закуска, а за да си вземем багажа, трябваше да минаваме през гаражите", оплакаха се съпрузи от Москва, дошли у нас с двете си деца.

Скандалът в Пампорово дойде само 4 месеца след като заради туроператора "Алма тур" стотици руснаци бяха принудени да спят на летищата в Бургас и Варна.

Две фирми в битка за мобилни честоти

в. „Стандарт“

Две фирми ще наддават на търга, пуснат от КРС за радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения в обхват 3,5 GHz за срок от 10 години.

Това са варненската фирма "М-сат Кейбъл", собственик на телевизионния канал "М-сат", който се трансформира в България Он Еър, и новосъздадена фирма "България Кънект" ЕАД.

Комисията за регулиране на съобщенията обяви търга за технологично неутралния спектър (може да се използва за всичко - от GSM до WiMAX услуги), след като стана ясно, че освен "България кънект" има и друг кандидат за честотите.

В последния момент преди изтичането на крайния срок за закупуване на тръжна документация (22-ри декември) варненската компания взе документите и така стана ясно между кои две фирми ще се проведе битката за лиценза, показва справка в сайта на КРС.

Докато за "М-сат" се знае много, то новосъздадената "България кънект" е с неясен собственик, тъй като в Търговския регистър е посочено кипърското дружество "7 Ел Кепитъл партнерс лимитед".

Питаме Брюксел за по-евтин дизел

в. „Стандарт“

Българите може да купуват по-евтин дизел. Това стана ясно два дни след като цената на нафтата скочи с 11-12 ст. заради по-висок акциз и прибавяне на биогориво от 1 януари.

Държавата е отправила запитване към Брюксел за въвеждането на по-ниска с 4-5% ставка за гориво, което съдържа биокомпонента от 5%.

До миналата година акцизът за този тип нафта е бил 596 лв., вместо 615 лв. за 1000 литра, колкото е за конвенционалния дизел.

България е имала такова разрешение, тъй като задължението за добавяне на биокомпонента е още от 2009 г. През май 2011 г. обаче правителството реши да отпадне това изискване, за да свали цените на дребно. Нотификацията, позволяваща намалена ставка, е изтекла през ноември.

"Тъй като разрешението е със срок 2 години и не е искано удължаването му, след 24 ноември 2011 г. тази намалена ставка вече не е в сила.

Без държавна милост към общинските дългове

в. „Капитал Daily”

В края на изминалата година министър Симеон Дянков попари и очакванията на някои кметове, изпаднали в по-тежка ситуация, да се справят с нея с помощта на централната власт.

На 18 ноември той изпрати писмо до кметовете и председателите на общински съвети с две сериозни предупреждения: да не трупат нови дългове и да планират разходите си за новата година само на базата на очакваните приходи и държавни субсидии, както и да спазват строга финансова дисциплина, защото ще бъдат проверени от Държавната финансова инспекция и при  наличие на нарушения може да им бъдат спрени дори държавните субсидии.

Министърът препоръчва кандидатстване по европейските оперативни програми като възможност за компенсация на бюджетния недостиг и съкращаване поне с 15 процента на общинските администрации.

От какво са дълговете

Данните на финансовото министерство показват, че за делегирани от държавата дейности се дължат 6.864 млн. лв., а останалите – 202.590 млн. лв., т.е. 96% от просрочените задължения, са за местни дейности, в които слизат ремонтите на детските градини, училищата и т.н. Най-голям е делът на просрочените задължения за капиталови разходи – 39%.

Именно тук се включват дължимите суми към строителните фирми. Това потвърждава твърденията на Камарата на строителите в България, че дълговете на общините към фирми от бранша са за около 90 млн. лева. На второ място са просрочените плащания за външни услуги – 29 на сто, а на трето - за издръжка на училища, детски градини и т.н. - 21%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още