IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на производител в промишлеността се покачват с 0,6% през ноември

За последните 12 месеца индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 5,9%

11:29 | 30.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на производител в промишлеността се покачват с 0,6% през ноември

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността през ноември се е повишил с 0,6% спрямо октомври, а през последните 12 месеца нараства с 5,9%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Индекси на цени на производител* на вътрешния пазар в промишлеността (2005=100):


Графика НСИ

На месечна база увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост с 2,6% и в преработващата промишленост с 0,7%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло и при производството на химични продукти - с 1,6%.

На годишна база цените се увеличават в преработващата промишленост - със 7,9% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,4%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление - с 2,6%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост отчетено при: производството на химични продукти - с 12,9%; производството на хранителни продукти - с 9,6%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8,8%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 1,7%, при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1,2%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 1,1%.

Общият индекс на цените на производител (включващ и цените на международния пазар) през ноември нараства с 1% на месечна и със 6,8% на годишна база.

По-високи цени на месечна база са регистрирани в добивната промишленост и в преработващата промишленост - с 1,3%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 0,3%. На годишна база в преработващата промишленост нарастването на цените е със 7,8%.

* Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Информация за изчисляване на индексите се получава от месечните изследвания на цените на производител на вътрешния и на международния пазар. За оценка на индексите се извършват наблюдения на базата на постоянна извадка от групи продукти, която е представителна за цялото производство.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още