IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК предлага поскъпване на тока на едро с поне 4,5% до средата на 2012 г.

Мотивите са, че още от август компанията продава тока с четири лева на мегават под себестойността му

17:47 | 28.12.11 г.
НЕК предлага поскъпване на тока на едро с поне 4,5% до средата на 2012 г.

Националната електрическа компания (НЕК) е внесла искане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за належащо увеличение на цената на тока на едро с минимум 4,5 процента, предаде БТА.

Мотивите са, че още от август тази година компанията продава тока с четири лева на мегават под себестойността, посочи пред журналисти изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов.

При регулирана цена от 76,42 лв. на мегават от август, себестойността за НЕК е достигнала 80,20 лв. Като причина за оскъпяването Андонов посочи новите цени на електроенергията от когенерациите на топлофикационните дружества и увеличената цена на природния газ, което не е разчетено в ценовата рамка на НЕК.

В цената на НЕК от 1 юли 2011 г. не е било разчетено и пускането в експлоатация на ТЕЦ "Брикел" от 8 август, както и новите мощности от ВЕИ, каза Андонов.

„Не е фатално за НЕК, ако до 1 юли 2012 г. цената на тока на едро не бъде увеличена, но е нормално при промяна на останалите показатели, влияещи върху ценообразуването на НЕК, да има корекции и в крайната ни цена, посочи още Андонов.

Шефът на НЕК съобщи още, че очакваната печалба на компанията преди облагането с данъци за 2011 г. ще бъде приблизително 70 млн. лв., което е под миналогодишните резултати. Причините според Андонов са в намаленото производство от водно-електрическите централи, причинено от засушаването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още