IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът се насочва към по-дългосрочните заеми

Фирмите преобладаващо търсят заеми с цел развитие и все по-малко рефинансират, сочи анализ на кредитния пазар

11:16 | 28.12.11 г. 1
Бизнесът се насочва към по-дългосрочните заеми

Бизнесът търси заеми с по-дълъг срок за изплащане. Тази тенденция са установили от кредитното дружество „Кредитекс“, чиито клиенти все повече предпочитат предлаганите от дружеството дългосрочни кредити.

Ако преди кризата предприемачите са били склонни да вземат по няколко краткосрочни заема, то сега кандидатстват най-често за един кредит със срок на изплащане от 15 до 20 години, посочват от компанията.

Дългосрочните кредити осигуряват на бизнеса по-ниски месечни погасителни вноски и „освобождават" повече средства за оборотен капитал. За по-голяма част от предприемачите спокойствието от по-ниските месечни вноски все още е на преден план пред по-бързото изплащане на заема, се посочва в анализа на „Кредитекс“.

През последната година се отчита и намаление на исканията за рефинансиране на заеми с цел окрупняването на няколко краткосрочни в един дългосрочен кредит.

Появява се и нова тенденция, при която бизнесът търси все повече кредити за развитие на бизнеса, а не за "оцеляването му", отчитат експертите.

Наблюдава се ръст на запитванията за заеми за разширяване, модернизиране и оптимизация на материалната база с цел изпреварване на конкурентите.

Предприемачите започнаха да прецизират исканията и условията, при които да кандидатстват и възползването от финансова услуга става все по-обмислено решение, посочват от кредитното дружество.

Кризата е направила исканията и очакванията на фирмите много по-реалистични, а голяма част от тях вече се концентрират върху най-успешната си дейност, която им дава конкурентно предимство, се посочва в анализа.

От дружеството прогнозират, че през 2012 г. кредити ще получават тези фирми, които докажат, че имат работещ бизнес и финансова дисциплина.

Дори и при ниски обороти компаниите могат да разчитат на кредитен ресурс, стига да са преструктурирали бизнеса си така, че разходите и задълженията им да са оптимални, а печалбата да покрива плащанията по заемите, посочват от „Кредитекс“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
"Фирмите които вземат кредити ще са успешни!" - нещо сте я закъсали с даването на кредити мисля. тоя лаф вече май се поизтърка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още