IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 декември

07:11 | 28.12.11 г.
Преглед на печата за 28 декември

Законите не се асфалтират

в. Капитал Daily

На всички отдавна е известно, че магистралите са първи, основен и най-важен приоритет на настоящото правителство. Няма интервю, в което този факт да не е споменат.

Затова не е изненада, че когато някакви си археологически разкопки бавят изграждането на магистралите, премиерът Бойко Борисов и министрите му са изключително възмутени и поставят ултиматуми за "последни разговори". Според археолозите пък именно държавата сама си пречи, като ги уведомява за проектите в последния момент.

Защото в Закона за културното наследство е написано, че археологическите проучвания при големи инфраструктурни проекти са задължителни. И не може един управленски приоритет, какъвто са магистралите, да бъде противопоставян на законността.

Кариерен модел с десен "на калинки"

в. Капитал Daily

Пореден скандал с назначение, свързано с правосъдието - този път на заместник-министър, последва избора на съдебни инспектори, обединил за публично възмущение най-авторитетните представители на неправителствения сектор.

Изглежда, че вместо очакваните и от българското общество, и от европейските институции ключови реформи в системата, моделът на непрозрачните, безпринципни и съмнителни  кадрови еквилибристики, по-скоро е на път да се бетонира като специалитет и на ГЕРБ под кодовото име "калинки".

Взимаме до месец забавени заплати

в. Стандарт

Делата за забавени заплати да се решават до месец, а не да се влачат с години. Това обеща социалният министър Тотю Младенов, който вече е обсъдил проблема с новия правосъден шеф Диана Ковачева. Два са вариантите хората да си получават по-бързо парите. Единият е да се направят специализирани трудови съдилища. Другият - по-лесният, начин е да има състави от магистрати, които да гледат с предимство делата по трудови спорове и те да приключват до месец, месец и половина, обясни Младенов пред "Стандарт". Мярката е наложителна, защото все повече служители съдят закъсали фирми за неполучените си възнаграждения.

Бирници идват преди сурвакарите

в. Стандарт

Съдия-изпълнител вместо Дядо Мраз ще чука по вратите на длъжниците преди Нова година. Заради приключването на счетоводната година частните бирници са повече от заети в последната седмица на 2011-а. Те изпращат по над 50 честитки всеки ден, като отделно обикалят най-малко по още 10 адреса на длъжници. Работодатели на бирниците са кметовете, електроразпределителните дружества, водоснабдяването и топлофикациите. Неканените гости ще обикалят адресите дори в празничните дни, за да описват имуществото на закъснелите платци.

В черния списък попадат и длъжници, чиито срок за погасяване на борчовете наближава срока на давност, който е 5 години. Затова общините бързат да приберат вземанията си. Те вече са наели по няколко съдия-изпълнители, които да гонят до последно борчлиите заедно с Националната агенция за приходите.

Все повече българи предпочитат родните курорти за празниците

в. Новинар

Българите все по-често предпочитат да празнуват Нова година в родните курорти. Това информираха от Българската асоциация на туристическите агенции. Съгражданите ни са също така и традиционалисти в избора на си на дестинация извън страната. Те продължават да избират Гърция и Турция. За момента много малко българи предпочитат по-екзотични места за празниците. Според представители на бранша изборът на българските курорти е на път да се превърне в трайна тенденция. 

"Много от рано всички по-атрактивни, малки хотелчета, семейни къщи, вили в България бяха резервирани и бяха продадени за Нова година," заяви председателят на Българска асоциация на туристическите агенции Донка Соколова, цитирана от БНР.

Държавата ще осигури субсидирана заетост за 27 000 души през 2012 г.

в. Новинар

Субсидирана заетост за 27 000 българи ще осигури държавата през следващата година. Това се предвижда в Националния план за действие по заетостта, одобрен от Съвета за тристранно сътрудничество. Текстът ще бъде приет от кабинета този петък. Основните приоритети, набелязани в него, са повишаването на заетостта и осигуряването на качествена заетост за хората от уязвимите групи и от най-засегнатите от кризата региони в страната.

7000 души, работили с помощта на държавата през 2011 г., ще продължат да работят и през 2012 г. Предвиждат се средства за асистенти на хората с увреждания. Също така ще се осигурят работни места на безработни в пенсионна възраст. От 2012 г. субсидираната заетост за тях ще е в рамките на 2 години, а не на една.

22-ма българи имат доход над 10 млн. лева

в. Новинар

22-ма българи са декларирали доход над 10 млн. лева. Това съобщи пред БНР шефът на НАП Красимир Стефанов. Той информира, че вертолетните акции на агенцията са увеличили приходите от данък общ доход за физически лица с 300 млн. лева.

"Предприетите кампании и проверки на физически лица със скъпоструващо имущество доведоха до това, че българите се замислиха, че трябва да си плащат данъците. Милиони левове влязоха в хазната", коментира Стефанов. Шефът на НАП каза, че 1600 души са с доход над 1 млн. лева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още