IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът от безработица беляза 2011 г., догодина опасенията се засилват

Намаляването на доходите и съкращаването на работни места допълнително създават несигурност у хората

08:15 | 27.12.11 г. 3
Страхът от безработица беляза 2011 г., догодина опасенията се засилват

Иначе през изтичащата година промяна в размера на пенсиите за всички пенсионери нямаше. Бяха вдигнати единствено вдовишките надбавки към пенсиите, а ръстът на минималната пенсия остана отворен въпрос.

Гъвкавата заетост започна да набира скорост

Времето, когато работещите в България ще могат да разчитат на гъвкава заетост все още не е близо, но бяха направени първите стъпки в тази посока през тази година.

Бяха направени изменения в нормативната уредба за уреждане на нови правила за надомен труд и работата от разстояние. Работещите при тези условия вече имат право да работят на трудов договор, тоест да бъдат третирани като всички работещи по трудово правоотношение и произтичащите от това права.

Уредена беше и дейността на агенциите за временна заетост. Чрез тях хората имат възможност да започват работа за определен кратък период от време в различни фирми. Агенциите ще подбират кандидатите за работа, ще подписват трудови договори с работника, а не работодателят. Работникът ще получава заплата и осигуровки от самата агенция.

Какво ни чака през 2012 година?

Повечето промени, свързани с увеличение на доходи и социални плащания правителството остави за следващата година.

От лятото на 2012 г. е предвидено да се увеличи минималната пенсия от 136 лева на 145 лева, като е постигнато и принципно съгласие за осъвременяване на всички пенсии, а не само на най-ниските. Още през януари започва дебат за механизма, по който ще стане увеличението. Ще бъде въведена и пенсионна възраст за всички категории трудещи се, включително за работещите в силовите ведомства.

Знае се също така, че догодина таванът на пенсиите ще продължи да бъде 700 лв., а максималният осигурителен доход – 2000 лв. Очаква се следващата година да има и увеличение на обезщетенията за майчинство от 240 на 270 лв., което не беше договорено през тази година.

Предстои обаче ново повишение на минималната работна заплата, която от 1 май трябва да стане 290 лв. ще се повишат и минималните осигурителни прагове за 50 икономически дейности с 6,9 на сто.

Очаква се да влезе в сила предложението на работодателите държавните служители сами да си плащат осигуровките. Същото така да бъде криминализирано укриването на осигурителните вноски, както и закъсненията при плащането на вноски да се облагат с лихва.

Най-вероятно ще влезе в сила и предложението за плащане на осигурителни вноски върху всички доходи от труд, включително и за работещите пенсионери.

Ударите върху обществения и социален живот тази година не бяха малко – стотици хиляди хора загубиха работата си, потреблението все повече се свива, а доходите падат във всички икономически сектори. И все пак в контекста на задълбочаващата се криза в европейски и световен мащаб безработицата остава най-големият кошмар не само за българите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
PETRONATOR
преди 12 години
Абе Иване,не ти ли писна вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Увеличението броя на бедни, в т. ч. безработни е съпътстващ резултат при развитие на стопанска криза.Същата тази криза се разраства поради наличие на конкретна държавна финансова грешка.При днешните условия със съществуване на Грешката на Джон Лоу правителствата на държавите са обречени на сигурен управленски провал при подпомагане на бедните, защото при тях е в сила Принципа на Джон Лоу: При достатъчно време в Капана на парите, съответните държавни власти ( в т. ч. правителство), колкото повече работят, толкова по-лоши управленски резултати получават.За да е възможно успешно разрешаване на проблема за спасение на бедни е необходимо прекратяване на съществуващия държавен финансов недъг.До 24 часа след като се прекрати Грешката на Джон Лоу в съответна страна настоящата тяхна стопанска криза ще е успешно премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
така е - НЕОЛИБЕРЛАНАТА разсипия на майка България под диктовката КРИМИНАЛНИТЕ ционисти от Вашингтонския Консенсус продължава с пълна сила търпете се ги още Бойковци Дянковци и темп подобни индивиди където в бяла държава щяха да копат нивата на село тук ги направили министри до 2-3 години ще стане още по.-зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още