IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът от безработица беляза 2011 г., догодина опасенията се засилват

Намаляването на доходите и съкращаването на работни места допълнително създават несигурност у хората

08:15 | 27.12.11 г. 3
Страхът от безработица беляза 2011 г., догодина опасенията се засилват

Изтичащата 2011 година се оказа драматична за пазара на труда у нас и постави големи предизвикателства пред българското общество. Основните страхове на българина са свързани с постоянно спадащите доходи, съкращаването на работните места и липсата на перспектива в тази посока.

Като цяло 2011-а ще се запомни с масовите протести и стачки срещу реформи, които по своята същност са рестриктивни към социални права и привилегии, ползвани от работещите досега.

Някои от най-спорните въпроси в социалната политика през 2011 година бяха  за нивото на минималната работна заплата, промените в пенсионната система, ограничаването на социални права (обезщетенията за майчинство, безработица), парите за старост, дефицита в осигурителната система.

Дебатите по тези въпроси имаха изключително широк обществен отзвук, стигна се до ескалиране на социалното напрежение и масови протести в края на годината.

Високата безработица е най-притеснителна

През 2011-а безработицата продължи да бъде основен проблем за огромна част от българите. Данните на Агенцията по заетостта показват, че равнището на безработицата през ноември е 10%, което е и най-високата стойност на показателя за цялата година.

Анализите на бизнеса сочат, че реалната безработица в страната за тази година вече е 18% (включват се нерегистрираните в бюрата по труда и т. нар. обезкуражени), докато миналата година е била 16 процента. Но най-тревожната статистика от тази година остава, че 300 хиляди души са загубили работата си, заради закриването на местата им.

Притеснителен е и прогнозният среден процент на безработицата, заложен за 2012 г., който е 9,4 на сто, точно колкото беше заложен и тази година.

Тревожни са данните и за нивото на безработицата конкретно в частния сектор. От началото на годината беше отчетено плавно и сигурно нарастване на безработните в частните фирми, а в същото време работодателите не са оптимисти за наемането на нови служители и през 2012 г.

За съжаление те ще намаляват броя на работните места в компаниите си, а почти всеки трети работодател има планове догодина да съкращават още служители. Наред с работните места нивото на заплатите също беше един от най-коментираните сред обществото въпроси.

Последна актуализация: 14:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
PETRONATOR
преди 12 години
Абе Иване,не ти ли писна вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Увеличението броя на бедни, в т. ч. безработни е съпътстващ резултат при развитие на стопанска криза.Същата тази криза се разраства поради наличие на конкретна държавна финансова грешка.При днешните условия със съществуване на Грешката на Джон Лоу правителствата на държавите са обречени на сигурен управленски провал при подпомагане на бедните, защото при тях е в сила Принципа на Джон Лоу: При достатъчно време в Капана на парите, съответните държавни власти ( в т. ч. правителство), колкото повече работят, толкова по-лоши управленски резултати получават.За да е възможно успешно разрешаване на проблема за спасение на бедни е необходимо прекратяване на съществуващия държавен финансов недъг.До 24 часа след като се прекрати Грешката на Джон Лоу в съответна страна настоящата тяхна стопанска криза ще е успешно премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
така е - НЕОЛИБЕРЛАНАТА разсипия на майка България под диктовката КРИМИНАЛНИТЕ ционисти от Вашингтонския Консенсус продължава с пълна сила търпете се ги още Бойковци Дянковци и темп подобни индивиди където в бяла държава щяха да копат нивата на село тук ги направили министри до 2-3 години ще стане още по.-зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още