IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 декември

07:20 | 22.12.11 г.
Преглед на печата за 22 декември

Уникредит Булбанк: Още три години излизане от кризата

в. Капитал Daily

Около три години ще са необходими на икономиката и на банковия сектор у нас за цялостно възстановяване от кризата. Това се казва в анализ на Уникредит Булбанк за икономиката и банковия сектор през тази година и перспективите за 2012 г.

Светлина в тунела – 2014 г.

Цялостното възстановяване на българския банков сектор най-вероятно ще приключи към края на 2014 г. Очаква се тогава и темповете на растеж на БВП да започнат да се доближават до потенциала си, както и процесът на намаляване на задлъжнялостта в корпоративния нефинансов сектор да бъде приключил.

Парите за химиотерапия не били намалени, а разделени

в. Капитал Daily

Парите за химио- и лъчева терапия на онкоболните за следващата година, за които се разбра, че са намалени с 27 млн. лв., са орязани заради наредба на здравното министерството преди седмица, съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС) вчера.

Единствената пътека се разделя на две

Точно преди подписването на Националния рамков договор (НРД), което е планирано да се случи днес, избухна конфликт между Специализираната болница за активно лечение по онкология и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Според ръководството на болницата сумата за 2012 г. е с 27 млн. лв. по-малко в сравнение с тази година.

Държавата няма да разтовари бизнеса от таксите и през 2012 г.

в. Сега

Провалът на държавата да изпълни закона за ограничаване на административното регулиране на стопанската дейност и да преработи всички такси за регулиране и контрол на бизнеса ще струва на фирмите между 50 и 200 млн. лв. ненужен разход. Тарифите ще бъдат преработвани в рамките на годината и ще бъдат съобразени с изискването да не надхвърлят разходите по осигуряване на услугата едва за бюджетната 2013 г.

Това се разбра след вчерашното заседание на Министерския съвет. Кабинетът одобри методика за изчисляване на тарифите, но на вносител, тоест с налагащи се корекции в нея. На базата на методиката министерствата цяла година ще преизчисляват такси и ще предлагат промени в съответните тарифи.

И за малчуганите вече ще се вади безплатен билет за пътуване

в. Сега

Децата до 7 години, които в момента имат право да пътуват без пари в градския транспорт, в бъдеще ще се движат с безплатни карти, реши вчера правителството. По междуселищните автобусни линии пък за тях ще се издават билети с нулева стойност. "По този начин се осигурява задължителната застраховка на детето пътник", аргументират промяната от Министерския съвет.

По закон само децата до 3 г. имат право на безплатно пътуване, и то ако не заемат място. За всички останали групи с привилегии - деца, студенти, пенсионери и т.н., има определено само минимално намаление за превозния документ.

Новият модел за заплащане на чиновниците се отлага

в. Сега

Новият модел на оценяване на служителите в държавната администрация и въвеждането на по-справедлива матрица за заплащане на труда се отлага. Моделът няма да влезе в сила поне до март, въпреки че необходимите наредби за прилагането му вече са приети и обнародвани в "Държавен вестник". Отлага се и забраната за раздаване на бонуси с пари от събраните такси, разбра се от изказване на финансовия министър Симеон Дянков по повод заведено дело от КТ "Подкрепа" срещу новите правила.

Синдикатът обжалва две постановления на Министерския съвет, с които бяха приети нови наредби за заплатите в администрацията и за реда на оценяване на служителите. И двете наредби бяха одобрени от кабинета и обнародвани в "Държавен вестник" без законово основание, защото парламентът не сколаса да приеме навреме съответните промени в закона за държавния служител, на които те стъпват.

Консултант на “Белене” поема и “Набуко”

в. Стандарт

Един от основните консултанти по проекта АЕЦ "Белене" поема и газопроводa "Набуко". Става въпрос за американската компания "Worley Parsons", която работи по инженеринговата и финансовата част от проекта за Втора атомна.

Ще даваме до 50 лв. за частен преглед при специалист

в. Новинар

Между 25 и 50 лева ще струват прегледите при специалист без направление. Това съобщи пред Дарик радио зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Георги Ставракиев.

Новият Национален рамков договор (НРД) допуска частните прегледи от специалист за здравноосигурените граждани. Самата здравна каса пък ще заплаща евентуалните изследвания след прегледа. Удобството да не чакаме пред кабинета на личния си лекар обаче ще ни струва между 25 и 50 лева. През тази година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплащаше по 15,50 лева на специалистите за всеки прегледан пациент. Догодина тази сума ще достигне 17,00 лева.

9 на сто са гратисчиите в София

в. Новинар

През 2011 г. девет от 100 пътувания в столицата се осъществяват без билет, сочи изследване на пътникопотока в софийския градски транспорт. По този начин до края на годината гратисчиите се очаква да наброяват 41 116 263, тъй като прогнозираният общ брой на пътуванията е 457 362 574.

Данните, направени от Центъра за градска мобилност в началото на ноември, сочат че броят на пътниците, използващи градски транспорт се е увеличил с 1.5 на сто. Със 7% се е увеличил потокът на пътници в трамваите, а с 11% са намелели в тролейбусите. Метрото от своя страна е увеличило пътникопотока си с 13%, а използващите автобус си остават без промяна.

Близо 400 строителни фирми пред фалит

в. Новинар

Кризата в строителния бранш се задълбочава. Близо 400 строителни фирми са пред фалит заради задължение на общините към бранша, съобщиха от Камарата на строителите в България.

От общо 200 млн. лв., които общините дължат, 140 млн. лв. или 70 процента са към строителни компании. От бранша предупредиха за риск от банкрути, тъй като в държавния бюджет не са заложени достатъчно средства за съфинансиране на европроектите и разплащането на работата. Същевременно финансовите корекции на всички общински европроекти са 25 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още