IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на разходите за труд се е забавил до 7,2% през третото тримесечие

НСИ отчита най-висок ръст на разходите за труд в сектора на услугите и най-нисък - в сектора на строителството

11:40 | 20.12.11 г.
Растежът на разходите за труд се е забавил до 7,2% през третото тримесечие

Забавяне на ръста на разходите за труд през третото тримесечие отчете Националния статистически институт (НСИ).

Предварителните календарно изгладени данни на националната статистика показват, че през третото тримесечие разходите на труд са нараснали със 7,2% на годишна база, докато през второто тримесечие беше регистриран годишен растеж от 10,1%. През третото тримесечие на 2010 г. пък годишното увеличение на разходите за труд е било 10,6 на сто.

Миналата седмица европейската статистическа служба Евростат отчете, че страната ни е първа в Европейския съюз по ръст на разходите за труд през третото тримесечие с увеличение от 9,8% на годишна база.

Разходите за труд в периода юли-септември забавят растежа си и на тримесечна база, показват още данните на статистическия институт. През третото тримесечие е отчетено повишение от 0,7% спрямо предходните три месеца, докато през второто тримесечие увеличението беше 3,1%.

Според НСИ през третото тримесечие на годишна база най-силно са нараснали разходите за труд в сектора на услугите – средно с 12,2%. Увеличението в сектора на индустрията е било 7,2%, а в сектора на строителството – 5,3%.

По икономически дейности през третото тримесечие на 2011 г. най-висок годишен ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на 2010 г. е регистриран в дейностите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 21,2%, „Професионални дейности и научни изследвания” - 19,7%, и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - 17,4%.

Най-нисък годишен ръст на разходите за труд за указания период националната статистика отчита в секторите „Държавно управление” и „Административни и спомагателни дейности” - съответно 2,7 и 0,6%.

Годишно намаление на общите разходи за труд през третото тримесечие е регистрирано в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти” - с 8,5%, „Други дейности“ - с 6,6%, „Образование“ и „Хуманно здравеопазване и социална работа” - с 1%.

В състава на общите разходи за труд, разходите за възнаграждения за един отработен час се увеличават със 7,3% спрямо третото тримесечие на 2010 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 6,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още