IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков прогнозира ръст на доходите само при подобряване на бизнес средата

Основна предпоставка за това е развититето на отрасли с висока добавена стойност, твърди икономическият министър

17:01 | 13.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Трайков прогнозира ръст на доходите само при подобряване на бизнес средата

Средните доходи у нас продължават да са в пъти по-ниски от тези в Германия, защото отраслите, даващи висока добавена стойност, не са добре развити. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време проведената среща между бизнеса и правителството.

Той добави, че нивото на доходите в дадена държава по принцип се определя от развитието на водещите отрасли, включително и тези с широко прилагане на информационни технологии.

Според икономическото министерство едно от основните направления, по които трябва да се работи през следващата година, е подобряването на бизнес средата, което е предпоставка и за привличане на чужди инвестиции.

Други основни приоритети в областта на икономиката ще бъдат насърчаване развитието на малките и средни фирми, които са „гръбнака на икономиката“, а също и повишаване на усвояването на средствата по оперативна програма „Конкурентоспособност“, чийто ресурс е насочен основно към бизнеса.

Въпреки че още не е взето окончателно решение дали да отпаднат две от оперативните програми, очакванията са това да се случи с програмите „Техническа помощ“ и „Административен капацитет“. Причината е, че те по същество допълват останалите програми, коментира министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев.

Дончев каза още, че вероятно ще се преосмисли и лансираното в началото на годината виждане през следващия програмен период да имаме само един управляващ орган на всички оперативни програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още