IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община оптимизира администрацията си

След съкращаването на някои звена и ръководни длъжности бюджетът на общината ще спести 1 милион лева

14:53 | 13.12.11 г.
<p>
	Кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-кметът Дончо Барбалов представиха новата структура на Столична община Снимка: БТА</p>

Кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-кметът Дончо Барбалов представиха новата структура на Столична община Снимка: БТА

Около 1 милион лева ще бъдат спестени в бюджета при преструктурирането на администрацията на Столичната община, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет уточни, че няма да се съкращават хора, нито пък заемалите досега управленски длъжности ще бъдат преназначени на нови по-ниски длъжности.

В Столичната община в момента работят 1013 души, а бюджетната издръжка за работни заплати е малко над 15 милиона лева.

Според Фандъкова целта на административната реформа е подобряване на работата в администрацията и премахването на дублиращите се функции.

Кметът поясни как ще се преструктурира администрацията. Предвижда се сливане на дирекциите "Общинска икономика" и "Регулиране на търговската дейност". Дирекцията "Транспортна логистика" ще премине към дирекцията "Транспорт", а дирекцията "Европейски проекти и програми" ще бъде слята с дирекцията "Инвестиционна политика".

Съкращават се и три дирекции, свързани с кадастъра и с устройството на територията. Ще се окрупнят звената, работещи по обществения ред. Ще се съкратят и 26 ръководни длъжности.

Няма да има съкращения в звената на Столичния инспекторат и в столичните театри.

По думите на Фандъкова съотношението между ръководния състав и служителите в общината е 9:100 при обичайно 20:100.

В общината работят и 73 души на пенсионна възраст, на които ще се предложи да се пенсионират.

Предстои до края на януари да бъдат реорганизирани районните администрации, като ще бъдат уеднаквени структурите им. Следващият етап ще е оптимизирането на общинските предприятия. След тези допълнителни промени би трябвало да се спестят 15 млн. лв. от оперативни разходи, посочи заместник-кметът Дончо Барбалов.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още