IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 декември

07:13 | 13.12.11 г.
Преглед на печата за 13 декември

Българските данъкоплатци ще почакат

в. Капитал Daily

Новото ръководство на община Сливен е започнало да разваля рамковите споразумения, които предишният кмет Йордан Лечков, подкрепен официално от ГЕРБ на последните местни избори, сключи със свързани лица.

Заради съмненията за конфликт на интереси Европейската комисия принуди правителството да замрази проектите за строителство на водопровода и канализацията на града. И въпреки че прокуратурата се опита да им издаде "индулгенция" точно преди изборите, на които Лечков се кандидатира за пореден мандат с подкрепата на ГЕРБ, все пак интересите на европейските данъкоплатци се оказват достатъчно защитени и два договора вече са развалени.

За едни 6 лева

в. Капитал Daily

Всички магазини и заведения, които продават хранителни продукти, трябва да се пререгистрират от новосформираната Българска агенция по безопасност на храните, която наследи бившите регионални инспекции по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Търговците вече имат регистрация в старото ведомство, но новото не може да ползва базата данни наготово, защото била неактуална и некачествена. За това и сега инспекторите обикалят и повтарят работата на своите предшественици. Всеки търговец плаща такса от 6 лв. Сумата е малка, но въпросът е защо изобщо е необходимо да се събират пари от бизнеса заради небрежността на администрацията.

Камери заменят катаджиите по главните пътища от догодина

в. Сега

МВР най-после реши да поведе сериозна битка с корупцията по пътищата. От догодина катаджиите по магистралите, големите пътища и основните кръстовища в населените места ще бъдат заменени от 400 камери. Така ще се елиминира субективността при преценката на нарушението и ще се избегне искането и даването на подкупи, обеща вътрешният министър Цветан Цветанов вчера.

"Искаме да изградим инфраструктура за наблюдение и заснемане на нарушителите. От догодина започва поетапно отпадане на караулките, които не са много лицеприятни за една държава, която е в Европа, и по този начин ще избегнем всякакъв контакт на контролния полицейски орган с нарушителя", обясни Цветанов. И допълни, че техниката ще маркира безпристрастно нарушенията на пътя и в зависимост от регистрираното прегрешение глобата ще бъде налагана и събирана чрез електронни фишове на шофьорите.

Здравната каса връща високите цени в инвазивната кардиология

в. Сега

Едно от малкото положителни неща, направени при управлението на ГЕРБ в здравеопазването, е на път да изчезне. За 2012 г. се предвижда увеличение на цените на повечето спорни клинични пътеки по инвазивна кардиология, сочат предварително договорените между здравната каса обеми и цени на медицинската помощ за догодина, публикувани на сайта на БЛС. През тази година цените на тези пътеки бяха по-ниски.

Намалението за т.г. беше наложено от Министерство на финансите, тъй като разчетите сочеха, че част от пътеките са доста надценени, при това на фона на доста недофинансирани пътеки в други специалности. Точно добрите цени в инвазивната кардиология станаха причина за постоянно растящия брой клиники в тази специалност, преминали болни и свръхразходи на НЗОК. Проверка на агенция "Медицински одит" в клиниките показа нарушения и медицински необосновано висок прием на пациенти по някои от пътеките.

Кметове отличници искат бонуси

в. Стандарт

По примера на премиера Бойко Борисов, който поиска от Европейския съюз бонуси за страните с фискална дисциплина, вчера кметове настояха държавата да дава премии на общините отличници. Идеята лансира градоначалникът на Разлог Красимир Герчев. Той бе категоричен, че е крайно време да има финансово поощрение за тези, които спазват финансова дисциплина, не са теглили кредити, нямат неразплатени средства и се справят със събираемостта на своите вземания.

"Ще поставя въпроса много сериозно най-напред на събиране на Националното сдружение на общините. Трябва вицепремиерът Симеон Дянков да стимулира финансово тези общини, които са стриктни и се справят. Не е нормално всички да се третират еднакво, това ми напомня за времето отпреди повече от 22 години. Дава се от държавния бюджет на общини, които са затънали финансово. Това не е справедливо", твърди Герчев.

Протести и в бензиностанциите

в. Стандарт

Собствениците на малки бензиностанции готвят протести. Причината е изискването за поставяне на нивомери за количеството гориво във всяка колонка до края на март 2012 г. Според търговците това ще доведе до фалит малките обекти в страната, които са около 2000. Мярката била непосилна за малките бензиностанции. Без транспортните разходи подобна идея ще ни струва между 15 000 и 20 000 лв., коментираха те.

Маршрутките в София изчезват след 3 години

в. Новинар

Маршрутките в София ще изчезнат едва след 3 години. Това е записано в транспортната стратегия на община. Тя трябва тази седмица да се обсъди от експертите, съобщава БТВ.

На мястото  на маршрутките ше бъдат въведени малки автобусчета, която цел е да предвижват хората до станциите на метрото. Дотогава маршрутките ще се движат, но ще им бъде забранено да минават през идеалния център. За целта всяка ще има система за проследяване – GSP.

Продават свободно генномодифицирани фуражи у нас

в. Новинар

На българския пазар свободно се продават генномодифицирани фуражи без нужното означение върху етикета. За това алармираха от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна.

Експерти провели проучване през ноември с финансовата помощ на Европейския съюз. Те установили нарушения в Закона за фуражите на два европейски регламента, които изискват специално етикетиране при наличие на над 0,9 процента генноизменени продукти във фуражите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още