IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Топлофикация София” стартира изграждане на нова инсталация за 32 млн. лв.

Съоръжението, чийто изпълнител е „Риск инженеринг-Силови машини”, ще бъде пуснато в експлоатация през 2014 г.

15:55 | 12.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
„Топлофикация София” стартира изграждане на нова инсталация за 32 млн. лв.

„Топлофикация София” стартира изграждането на нова инсталация за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия в най-старата топлоцентрала в столицата – ТЕЦ „София”, съобщиха от дружеството.

Инвестицията в новата турбина е в размер на 32 млн. лв., като това са изцяло собствени средства на дружеството. Съоръжението ще бъде пуснато в експлоатация през 2014 г.

Според договора, сключен с изпълнителя - обединението „Риск инженеринг-Силови машини”, то ще извърши проектирането и доставката на турбоагрегата и свързаните с него съоръжения, също така ще изпълни строително-монтажните работи, обучението на персонала и пусковите операции на инсталацията.

Новата турбина ще замени съществуващата досега амортизирана турбина в ТЕЦ София, която е изградена в средата на миналия век и вече е с изчерпан технологичен ресурс. Съоръжението е с инсталирана мощност за производство на 40 мегавата електрическа енергия и 80 мегавата топлинна енергия.

Според изчисленията на „Топлофикация София“ с въвеждането в експлоатация на новата турбина консумацията на природен газ ще бъде намалена с над 10 млн. куб. м годишно, а вредните емисии ще са по-малко с близо 20 хил. тона въглероден двуокис.

Изграждането на новата мощност в ТЕЦ „София” е разработено като част от бъдещата инсталация, чрез която в „Топлофикация София” ще се оползотворява горивната компонента от преработката на битовите отпадъци в столицата, уточняват от софийската "Топлофикация".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
hariton
преди 12 години
с въвеждането в експлоатация на новата турбина консумацията на природен газ ще бъде намалена с над 10 млн. куб. м годишно, тоест при сегашните цени на газа от 600 лева/1000 куб. м. и искано повишение от 18% от 1 януари, инвестицията ще се избие за 5 години само от газа. Предполагам, че и персоналът ще е доста по-компактен. Апропо, колко още такива 50-годишни турбини въртят из българските ТЕЦ-ове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още