IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 декември

08:16 | 10.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 10 декември

 

Търговци изкупиха 11 кила контрабандни бижута

в. Стандарт

Бургаската дирекция на НАП продаде на търг с тайно наддаване 10 килограма и 688 грама благородни метали. Всички изделия са били от 14-каратово злато и са представлявали различни бижута в добро състояние, които могат да бъдат пуснати директно в продажба.

Златото е било конфискувано от митницата и съдебните органи в полза на държавата. Търгът е преминал при повишен интерес, като по време на процедурата са били отворени 18 оферти. Двама купувачи, специализирани търговци със съответния лиценз, са спечелили бижутата.

Цената на един грам  от 14-каратовия благороден метал  е достигнала 47 лева и 52 стотинки. Началната продажна цена е била определена по цената на борсата. Общата сума, която ще постъпи в републиканския бюджет е 503 400 лева., каза от приходното ведомство.

През 2011 година НАП Бургас продаде чрез търгове 52 кг. злато и 11 кг. сребро като в бюджета са внесени над 2 милиона и 800 хиляди лева. 

Забраняват рекламите по магистралите

в. Новинар

Да се въведе изрична забрана за изграждане на рекламни съоръжения в обхвата на пътя и в обслужващата зона на автомагистрали и скоростни пътища. Това предвижда проект на закон за изменение и допълнение на Закона за пътищата, предлаган от строителното министерство.

В началото на август транспортният бранш настоя за подобни промени, тъй като според тях билбордовете разсейвали вниманието на шофьорите.

С промените се дефинира и понятието „скоростен път”. Според определението скоростните пътища са национални обекти, специално изградени и означени за движение само на моторни превозни средства. Те имат самостоятелни платна за движение във всяка посока с разделителна ивица между тях, като всяко платно е с най-малко две ленти за движение.

БСП: Използват новите влакове за резервни части на старите

в. Новинар

Четири от новите мотриси Сименс, който преди години бяха закупени от БДЖ се използват за резервни части за старите влакове. Такова обвинение хвърли червеният депутат Петър Мутафчиев към транспортния министър Ивайло Московски по време на парламентарния контрол.

По думите на Мутафчиев четири от новите мотриси вече са „разфасовани”. БДЖ закупи преди години 50 нови мотриси. 25 от тях дизелови, а другите 25 електрически. Заради задълженията, които бе натрупала компанията обаче дружеството спря да изплаша заема си за влаковете.

Московски обаче отрече твърденията на социалиста. От думите му стана ясно, че 4 мотриси са били спрени за планов ремонт. Те продължават да бъдат в експлоатация. Московски дори припомни, че е ходил до Берлин, където е провел преговори с представителите на Сименс .

Просрочените задължения на БДЖ за 25 дизелови мотриси са около 24 млн. евро и които трябва да платим до края на годината. Московски успя да договори една част от парите да бъдат прехвърлени за другата година. От немската страна обаче държат до края на 2011 година страната ни изплати поне 10 – 15 млн. евро от общата сума. Московски упрекна БСП, че предишните управляващи са изплащали заемите и дълговете с нови. „Вземали сте нови кредити и сте погасявали старите", коментира той.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още