IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов иска реформи в здравеопазването за намаляване на дълговете на болниците

Според премиера смяната на директори на болниците ще доведе до по-добро управление, министърът на здравеопазването предлага сливане на звена

22:03 | 09.12.11 г.
Борисов иска реформи в здравеопазването за намаляване на дълговете на болниците

Константинов се оправдава, че голяма част от дълговете са натрупани в тези знакови болници точно от предишното правителство и дава пример с болницата в Пловдив „Свети Георги”, където са „ставали абсолютни безобразия“. Той обаче обяснява, че във време на криза дълговете на всички болници са намалели са 40 милиона през тази година, което обаче не означавало, че определени болници и директори си вършат работата.

„Но аз бих отишъл и малко по-далече не само с персонална смяна на директори, а ни трябва обединяване на звена. През тези последните 10-15 години структури са се разделили, за да се угоди на всеки професор, на всеки началник да си има лечебно заведение, изкуствено разделени. Няма да давам емблематичния пример със Стара Загора, където всичко се дублира, всичко е по две, всичко е по три. Това само с персонална смяна не може да стане и ако имаме подкрепата на Министерството на здравеопазването, на цялото правителство, мисля, че през 2012  г. трябва да ги решим тези въпроси“, заканва се здравният министър.

За неосигурените той предлага два подхода: едните, които имат някакъв доход, а не са плащали, да има драстично увеличаване на санкциите.

„Но след това Националната агенция по приходите трябва да им ги събира тези неща, включително ако трябва да им продава имущество. Просто трябва да бъдат тълкувани като длъжници на държавата, а тези, които са социално слаби, вече да се намери някакъв начин да им се компенсира основният пакет, който им покрива касата“, предлага здравният министър и получава подкрепата на премиера:

„Сега е моментът да го направиш, не догодина, а още тая година. Сядате, приготвяте го. Имаш пълна подкрепа. Така или иначе, дали сега ще има една стачка повече или две…“, посочва премиерът

„Правим го. Ето, това е Законът за лечебните заведения. Ако направим здравната карта и намалим броя на болниците, и лекарите ще работят на едно място, и ще получават по-високи доходи. Това, че някой директор ще стачкува и ще ги буни, то е ясно“, завършва Стефан Константинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още