IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов иска реформи в здравеопазването за намаляване на дълговете на болниците

Според премиера смяната на директори на болниците ще доведе до по-добро управление, министърът на здравеопазването предлага сливане на звена

22:03 | 09.12.11 г.
Борисов иска реформи в здравеопазването за намаляване на дълговете на болниците

Премиерът Бойко Борисов е наредил на министъра на здравеопазването Стефан Константинов  да направи реформа с цел да се намалят дълговете на болниците, ставя ясно от публикуваната стенограма от последното заседание на кабинета тази сряда, цитирана от Dnes.bg.

Министър-председателят предлага да се уволняват директори и да се мислят строги санкции за тези, които не плащат здравни осигуровки. Премиерът успокоява Константинов, че дали сега ще има една стачка или две, е без значение.

„За съжаление има и много от големите болници, които са с дългове, и то главно отиват за консумативи и лекарства. Аз съм убеден, че контролът там е занижен. На практика държавата дотира чрез болниците тези, които не се осигуряват, нямат здравни осигуровки, сиреч, тези, които плащат осигуровки, лекуват без пари тези, които не си плащат осигуровките. Тук искам да се помисли категорично и с укриването, когато се променя законът, и то трябва много бързо да стане, за осигуровките това да се регламентира. В противен случай дълговете непрекъснато ще набъбват и ще стане както в НОИ, всъщност чрез държавния бюджет се попълват всички дупки, където системите всъщност не работят“, казва Борисов на здравния министър.

След което му нарежда да му предложи вариант, включително санкции, „включително да се сменят началниците на тези болници“.

„Но това трябва да се случи. Давам пример с Окръжна болница в София, която беше с дългове, сега е с един милион плюс, плюс и направи инфраструктурата пред болницата. Въпросът е на управление. Не може да накупуват толкова апаратура и лекарства, и в същото време да задължат държавата след това да отиде да ги плаща след тях“, възмущава се Борисов.

Последна актуализация: 17:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още