IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз предлага скок в цената на газа с близо 18% от януари

Причината е повишеният обменен курс на долара и занижената цена за предишни периоди

17:34 | 09.12.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз предлага скок в цената на газа с близо 18% от януари

“Булгаргаз” ЕАД предлага за утвърждаване от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цена на природния газ за първото тримесечие на 2012 г. от 699,82 лв./1000 куб. м без ДДС, съобщиха от дружеството.

Предложената цена е по-висока от тази през настоящото тримесечие със 105,45 лв./1000 куб. м, или със 17,74%.

Посочената цена почти съвпада с прогнозната, която Булгаргаз оповести в средата на ноември. Тогава обаче председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев коментира, че повишението на цената на газа от януари ще бъде с не повече от 5%.

Увеличението в сравнение с действащата цена се дължи главно на задържането на цената на природния газ от ДКЕВР за предходни периоди - от което дружеството губи - и повишения обменен курс на долара спрямо лева, обосновават от газовата компания исканата цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Предлагам разликата да се поеме от протестиращите срещу шистовия газ, защото причината за поскъпването не е нещо друго, а липсата на диверсификация в доставките. Докато има руски монопол, ще му ядем .... на Путин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
bear76
преди 12 години
Добре бе, някой може ли да ми обясни, как цената за крайни потребители във Франция е 1.03лв/м3, а в България искат да стане от 0.98лв/м3 на 1,14лв/м3. Как ония хора там са на печалба, а нашите "горките" все на загуба. "Братята" руснаци и техните помагачи тук в България направо ни разказват играта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още