IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство през октомври се е повишило с 0,4%

Производството в добивната промишленост нараства с 9,4%, докато в преработващата е отчетено понижение от 0,1%

12:15 | 07.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Промишленото производство през октомври се е повишило с 0,4%

През октомври индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, се повишава с 0,4% спрямо предходния месец, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Производството в добивната промишленост нараства с 9,4%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ има ръст от 7,3%, докато в преработващата промишленост е отчетено понижение от 0,1%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 24,6%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 20,3%, при производството на напитки - с 6,1%, при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 5,8%, при производството на облекло - с 5%.

Ръст е регистриран при производството на основни метали - с 18,4%, при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 13,9%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 9,5%.

През октомври 2011 календарно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 2,4% спрямо същия месец на 2010 година.

Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база:

Графика: НСИ

На годишна база увеличение е отчетено в добивната (+13%) и преработващата (+2,5%) промишленост, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление от 1,8%.

Регистриран е ръст в производството на продукти за междинно потребление (+5,7%), в производството на инвестиционни продукти (+5%) и в производството на енергийни продукти (+1,9%).

* Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още