IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 декември

07:28 | 07.12.11 г.
Преглед на печата за 7 декември

Министерството на икономиката проверява конкурсите за избор на банки в БЕХ

в. Капитал Daily

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е поискал справка за проведените от компаниите с държавно участие в Българския енергиен холдинг (БЕХ) конкурси за избор на обслужваща финансова институция. Тя трябва да е готова до края на днешния ден.

Решението е взето, след като в понеделник в медиите се появи информация, че почти всички средства на дружествата в БЕХ са концентрирани в една банка. Според справката, с която разполага и в. "Капитал", 76% от парите са в Корпоративна търговска банка. Трайков обясни, че министерството не получава регулярна информация за разпределението на средствата и не може да се бърка в него. По думите му важното е всичко да е по правилата.

Бургас се спаси от тръбата

в. Стандарт

Бургас се спаси от тръбата с петрол. България се отказва от проекта до Александруполис по финансови причини. Това се очаква да обяви днес премиерът Бойко Борисов, научи "Стандарт". За последните 2 години страната ни не е платила задължителната вноска в международната компания, която възлиза на над 6 млн. евро. Решението идва само дни след като екоминистерството публикува официално доклада за въздействие на околната среда на нефтопровода. Екооценката е положителна.

Заради стачката: БДЖ сама си спира влаковете

в. Стандарт

БДЖ "Пътнически превози" сама ще спре движението на пътническите влакове в часовете от 8 до 16 часа, когато се провежда железничарската стачка. Започваме процедура по уведомяване на НК "Железопътна инфраструктура" за промяната на графика, което трябва да стане 6 дни преди спирането на влаковете, съобщи за "Стандарт" Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на Холдинг БДЖ. Целта е да се намалят разходите на "Пътнически превози" - около 300 000 лв. на ден. Ако стачката бъде прекратена преди това, няма да се спират влаковете. Работниците ще си получат възнагражденията за часовете като престой не по тяхна вина. Иначе стачката продължава и днес. Синдикатите, ръководството на железницата в присъствие на представител от Министерството на транспорта продължават преговорите по колективния трудов договор (КТД). За база се взима документът от 2009 г., бе решено на среща при министър Ивайло Московски.

Нелегалните цигари се свиха до 22%

в. Стандарт

Делът на контрабандните цигари се е свил от 34% на 22% за последната година. Това сочат данните на цигарените компании за потреблението у нас, обсъдени вчера с финансовия министър Симеон Дянков и митниците. Според пазарното проучване на тютюневата индустрия обаче потреблението на контрабандни цигари остава сред най-високите в страните от ЕС. Най-много нелегални папироси са засечени в Хасково (59%), Свиленград (45%) и Стара Загора (42%), като варират между 31% и 42% в Перник, Пазарджик, Плевен и Кюстендил. От бранша се изказаха положително за резултатите от борбата на правителството с контрабандата. Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов подчерта, че резултатите ще бъдат още по-осезаеми през следващата година.

Не знаем кой лекува децата ни в училище

в. Новинар

Не е ясно какви специалисти работят в здравните кабинети в училищата. Дори Министерството на здравеопазването няма информация какви лекари се грижат за здравето на децата, докато са на двора или в час. Напоследък случаите на насилие в училищата зачестяват. Все повече деца стават жертва на жестоките си връстници, но можем само да гадаем кой им оказва първа помощ в случай на инцидент.

Това може да бъде както лекар специалист, така и обучавал се само две години фелдшер, или медицинска сестра. Не е ясен и точният брой на медицинските лица, решили да работят в родните школа. В справка на здравното министерство, предоставена на „Новинар”, единствено се посочва какъв е бил броят на медицинските кабинети в училищата през миналата година. Данни за това кой работи в тях обаче засега няма.

7,9 на сто са просрочените кредити в „Общинска банка”

в. Новинар

Около 7,9 процента са необслужените кредити в „Общинска банка” АД. Става дума за заемите, по които има просрочване на вноските от над 90 дни.

Кредитният ни портфейл също е засегнат от тежката икономическа ситуация в страната, но нивото на необслужените заеми в банката е по-ниско от средното за страната, заяви изпълнителният директор и член на Управителния съвет на „Общинска банка” Георги Беловски.

Във вторник петимата членове на Управителния съвет на институцията бяха представени на съветниците от бюджетната комисия на Столичната община. Това са Георги Беловски, Сашо Чакалски, Борислав Моянов, Иванка Попова и Васил Тренев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още