IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БВП на един зает през третото тримесечие се увеличава с 5,7% на годишна база

Броят на заетите лица за периода намалява с 3,2%, сочат предварителни данни на Националния статистически институт

11:55 | 06.12.11 г. 1
БВП на един зает през третото тримесечие се увеличава с 5,7% на годишна база

По предварителни данни през третото тримесечие на 2011 г. брутният вътрешен продукт на един зает се увеличава с 5,7% в сравнение със същото тримесечие на предходната година, съобщават от Националния статистически институт.

На едно заето лице се падат 5 929 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 14,70 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност средно на един зает през третото тримесечие на 2011 г. реално се увеличава с 6,1% спрямо съответното тримесечие на предходната година.

Предварителните данни за третото тримесечие на 2011 г. показват, че заетите лица в икономиката са 3,544 милиона. В сравнение с третото тримесечие на 2010 г. броят им е намалял с 3,2%.

Равнището на производителността на труда е най-високо в индустриалния сектор, или 5 923 лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 5 145 лв. брутна добавена стойност. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 2 439 лв. на един зает.

Структурата на заетостта по икономически дейности през третото тримесечие на 2010 и 2011 г. показва увеличение на относителния дял на заетите в сектора на услугите, но приносът на сектора в добавената стойност през тримесечието намалява на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
tiggo
преди 12 години
Този показател отчетливо върви нагоре. Хубавото е че изпреварва намалянето на заетите, което означава, че ЧАСТ от съкращенията все пак са релевантни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още