IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НСИ ревизира нагоре ръста на БВП до 0,3% на тримесечна и 1,6% на годишна база

Експресните оценки за третото тримесечие показаха нулев растеж на тримесечна база и 1,3% ръст на годишна

11:42 | 06.12.11 г. 5
НСИ ревизира нагоре ръста на БВП до 0,3% на тримесечна и 1,6% на годишна база

БВП отчита ръст с 0,3% на тримесечна и 1,6% на годишна база през третото тримесечие на 2011 г., показват предварителните данни на НСИ. Данните са сезонно изгладени.

Експресните оценки показаха липса на ръст на тримесечна база и 1,3% ръст на годишна база.

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през третото тримесечие на 2011 година възлиза на 21 млрд. лева по текущи цени. На човек от населението се падат 2 832,8 лева от стойностния обем на показателя.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност (БДС) през третото тримесечие на 2011 г. възлиза на 17,94 млрд. лв. по текущи цени.

Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 1 процентен пункт през третото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година и достига 30,7%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, е 58,7%, което е с 1,9  процентни пункта по-малко спрямо съответния период на предходната година. Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката се увеличава с 0,9 процентни пункта и достига до 10,6% през третото тримесечие на 2011 г.

За индивидуално потребление на населението през третото тримесечие на 2011 година се изразходва 60,9% от произведения БВП. Инвестициите (брутообразуване в основен капитал) формират 17,8% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително в размер на 2,3 млрд. лв. и заема дял от 11,1% в структурата на БВП.

Компоненти на БВП през третото тримесечие на 2010 и 2011 г. в %:



БВП по тримесечия за периода 2000 - 2011 г. по средногодишни цени на 2005 г. (млн. лв.):
 


Тримесечни изменения

През третото тримесечие на 2011 г. спрямо второто тримесечие брутната добавена стойност в икономиката нараства с 0,8%.

Според предварителните данни за третото тримесечие на 2011 г. крайното потребление бележи ръст от 0,3%. Бруто капиталообразуването в основен капитал отбелязва спад с 13,5%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 1,7%, а вносът отбелязва нарастване с 1,1% спрямо предходното тримесечие.

Годишни изменения

През третото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност нараства с 2,3%, като динамиката й се определя основно от регистрираните ръстове в:

- добивна промишленост, преработваща промишленост, производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива; доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване - с 4,2%;
- Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - с 6,5%;
- Финансови и застрахователни дейности - с 2,8%;
- Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности - с 9,9%,
-Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения - с 1,7%.

Спад с 5,1% има при строителството, с 2,3% в селското стопанство и с по 0,8% при операциите с недвижими имоти и държавното управление (образование, здравеопазване, социална работа).

По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж има износът на стоки и услуги - 2%, и крайното потребление - 1,6%.

Темп на прираст на БВП, общо и по компоненти (По средногодишни цени на 2005 г., сезонно изгладени с корекция в разликите в броя на работните дни):

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
slavkovrr
преди 12 години
Завода тръгна ! Дори вече има договор с Иран, където искат над 50 хил.автомобила . Мисля ,че вече ще имаме истински производител (дори саммо да ги сглобяваме ) на автомобили у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
И аз. Ако тръгне и завода в Ловеч както трябва цифрите ще се променят за още по-добро. *** знае ли човек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
tiggo
преди 12 години
Не съм съгласен - износа, ако няма сериозни външни сътресения, ще продължава да расте, макар и с доста по - ниски темпове от до сега - доказва го и ръста на дела на индустрията в БВП - макар и бавно икономиката променя своята структура. При вътрешното потребление ще има сериозен ръст едва тогава, когато се отпуши вътрешното потребление, което за момента /като изключим декември с традиционните коледни покупки/ не се вижда на хоризонта. Не сме цъфнали и вързали, но поне в това отношение тенденцията не е най - лошата новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
VKVK
преди 12 години
Дотук бяхме с ръста на износа :) стигнахме максимума и сега ще гледаме как вноса леко наваксва и накрая пак отрицателно търговско салдо :) :) :) и текуща сметка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
tiggo
преди 12 години
Положителна новина, ако не е някаква стъкмистика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още