IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в България са се понижили с 0,8% през октомври

В целия ЕС и еврозоната продажбите на дребно са нараснали с 0,4%, показват данни на Евростат

15:05 | 05.12.11 г. 3
Продажбите на дребно в България са се понижили с 0,8% през октомври

С 0,8% са спаднали продажбите на дребно в България през октомври спрямо септември, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. На годишна база е измерено намаление на продажбите на дребно от 5,2%.

За сравнение през октомври на месечна база продажбите на дребно и в целия Европейски съюз, и в еврозоната са нараснали с 0,4%. На годишна база през месеца е регистрирано намаление на продажбите на дребно в еврозоната от 0,4%, а в Еврообщността показателят е останал без изменение.

Данните показват, че през октомври на месечна база продажбите на дребно в сектора „Храни, напитки и тютюневи изделия“ са нараснали с 0,2% за 17-те държави от валутната общност и с 0,1% за всички страни-членки на ЕС. На годишна база обаче е регистриран спад на продажбите на дребно в сектора от 0,4% в еврозоната и 0,3% в ЕС.

В нехранителния сектор е регистрирано повишение на продажбите на дребно през октомври спрямо септември от съответно 0,5% и 0,8%, а на годишна база – спад от 0,6% в еврозоната и ръст от 0,3% в ЕС.

Най-голямо месечно покачване на продажбите на дребно през октомври е регистрирано в Малта (+3,7%), Румъния (+2%) и Полша (+1,4%), а най-голямо понижение – в Португалия (-3,3%), Латвия (-2,9%) и Дания (-2%).

Най-голям годишен ръст на продажбите на дребно през октомври е отчетен в Литва (+9,5), Люксембург (+8,9%) и Латвия (+4,9%), а най-голям спад – в Португалия (-9,7%), Испания (-6,8%) и Дания (-5,9%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
mrvip
преди 12 години
Вижте ръста на депозитите за същия период и ще разберете къде се е скрило потреблението. Нормална реакция, когато всички новинарски емисии трещят за криза навсякъде, разпад на еврото и други апокалиптични събития.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
creepazoid
преди 12 години
Потреблението в България е балонизирано също както и имотите. Добре е че се връща на нормалните си стойности, добре е, че става плавно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
izob6toto
преди 12 години
Съсипаха ни, това е.Две години ги гледаме как ни работят и търпим!Що за хора сме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още