IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 2,5 млрд. евро са нужни за пречиствателни станции в България след 2014 г.

Приоритет за екоминистерството е изграждането на три съоръжения за пречистване на отпадните води по морето през следващата година

10:03 | 05.12.11 г.
Близо 2,5 млрд. евро са нужни за пречиствателни станции в България след 2014 г.

През следващия програмен период 2014-2020 г. България се нуждае от близо 2,5 милиарда евро за изграждане на пречиствателни съоръжения. Това обяви по време на научна конференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Въпреки че средствата от националния бюджет и от европейските фондове няма да покрият реалните потребности за изграждане на водната инфраструктура, България работи активно за строителството на инсталациите в големите градове.

Заедно с Министерството на околната среда двете ведомства координират дейността си, така че до 2013 г. да подпомогнат общините, които най-силно се нуждаят от пречиствателни станции, поясни още Павлова. 

До 1 декември трите черноморски общини - Варна, Равда и Созопол, трябваше да представят своите искания за съфинансиране по така нареченото дълбоководно заустване на отпадните води в трите черноморски общини.

„Разбрах, че до крайния срок 1 декември, община Варна не е представила своя проект в предприятието за управление на отпадъците (ПУДООС) към екоминистерството. Не зная какъв е проблемът, затова съм поканила представителите на трите общини този петък, 9 декември“, поясни министър Павлова.

Според плановете на ековедомството и на общините, след като държавното предприятие осигури необходимите инвестиции за строителството на подводното прихващане на отпадните води, самото строителство би могло да започне още през пролетта на следващата година.

Впоследствие тези средства от бюджета на ПУДООС ще бъдат покрити от европомощите по ОП „Околна среда“, каза още Павлова.

Според нея е напълно възможно изграждането на пречиствателните съоръжения да започнат да бъдат изграждани през пролетта без това да се отрази негативно върху туристическия сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още