IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЛК-овете за инвалидност преминават към НОИ?

Очаква се това решение да се вземе през втората половина на 2012 г., е заявил вицепремиерът Симеон Дянков

09:27 | 03.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
ТЕЛК-овете за инвалидност преминават към НОИ?

Преминаването на ТЕЛК-овете за работна инвалидност към НОИ предвиждат част от мерките за стабилизиране на осигурителната система. Очаква се това решение да се вземе през втората половина на 2012 г.

Това каза снощи пред журналисти вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/, в което синдикатите не участваха. 

Според Дянков по този начин ще се затегне контролът върху инвалидните пенсии. ТЕЛК-овете за деца и пенсионери обаче няма да преминават към НОИ.

"Около половината от дефицита в НОИ е от служителите в силовите институции и ако те започнат сами да плащат личните си осигурителни вноски, техните заплати трябва да се увеличат някъде с около 1,5 милиарда лева", съобщи финансист №1.

Идеята е тези промени да станат възможни до средата на 2012 година.

Според Дянков днешното заседание на тристранката е било легитимно, въпреки неучастието на синдикатите. Тристранният (двустранен) съвет е обсъдил и въпроса за изплащането на всички заплати по банков път.

Още български новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още