IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Т. Младенов: Няма да отстъпваме повече пред синдикатите за пенсионната реформа

Очакваният ефект от промените е до 2017 г. дефицитът в Националния осигурителен институт да се стопи с 2,6 млрд. лева

10:32 | 02.12.11 г. 1
<p>
	Тотю Младенов, министър на социалната политика Снимка: БТА</p>

Тотю Младенов, министър на социалната политика Снимка: БТА

"Няма да отстъпваме повече пред синдикатите за пенсионната реформа. Последното ни предложение е окончателно". Това заяви пред bTV социалният министър Тотю Младенов по повод приетите от бюджетната комисия в парламента промени в закона за държавното обществено осигуряване.

Реформата, която ГЕРБ ще проведе, включва увеличение на пенсионната възраст от 2012 г. за всички категории труд с по четири месеца на година, включително и вдигане на стажа с по четири месеца на година плюс увеличение на стажа за военните с две години.

Така Младенов маркира основните промени, които управляващите внесоха в пенсионната система.

„Ние не отстъпихме под синдикалния натиск. Искахме по-рязко да вдигнем възрастта, за да увеличим по-скоро пенсиите, но се договорихме това да става плавно. Вслушахме се в гласа на стачкуващите, но решението ни е взето на политическо ниво и е последно“, категоричен е Младенов.

Той обясни, че ако бъде приложена тази схема за вдигане на пенсионната възраст с по 4 месеца, акумулираният ефект по години до 2017 г. ще доведе до намаляване на дефицита в Националния осигурителен институт с 2,67 милиарда лева.

До 2020 г. дефицитът ще намалее с 6 милиарда лева, обясни министърът. В момента дефицитът в НОИ е 1,9 милиарда лева. 

„Само тези мерки ще ни дадат възможност да увеличим пенсиите на хората. Нямаме друг изход, длъжни сме да защитим в тази ситуация парите на бъдещите пенсионери“, каза още Тотю Младенов.

Той още веднъж очерта решенията, които правителството ще вземе за стопяване на дефицита в осигурителната система.

От началото на 2013 г. пенсиите ще се индексират само с ръста на инфлацията. Отпада швейцарското правило за индексация, което важеше досега.

От началото на 2014 г. пада и таванът на новоотпуснатите пенсии, така че хората, които ще се пенсионират след тази дата, ще получават пенсии според осигурителния си принос. Те ще имат мотив да се осигуряват върху реалната си заплата. За останалите хора таванът ще пада постепенно.

Относно криминализирането на неплащането на осигуровките Младенов обясни, че това ще стане най-вероятно от март следващата година.

Междувременно пред TV 7 министър-председателят Бойко Борисов защити провежданата реформа, като заяви, че първото предложение на Дянков е било пенсионната възраст за всички категории да се вдига с по четири месеца на година вместо от 2015 г. от 1 януари 2012 година.

"Казах на депутатите от бюджетната комисия, дали е 4 месеца или една година, шумът ще бъде един и същ. Да го направим с една година и ще видите, че и на 4 месеца ще се радват", обясни Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
За олигарсите ще е добре да си припомнят, за какво се говори от векове: По лесно камила ще премине през ухото на игла, отколкото богатият да влезе в Царството Небесно (Евг. От Лука, гл.18; ст. 25.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още