IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Половината от фармацевтичните компании у нас очакват ръст на сектора догодина

Фирмите обаче са песимистично настроени за развитието на икономиката на България, според резултатите от проучване на консултантска компания от сектора на имотите

09:30 | 02.12.11 г.
Половината от фармацевтичните компании у нас очакват ръст на сектора догодина

Българските фармацевтични компании са оптимисти за развитието на сектора през 2012 г., но са умерено настроени към изгледите за цялостната икономическа обстановка в страната, показват резултатите от проучване на Colliers International в България, цитирано от онлайн изданието Property Magazine.

Първото изследване на Colliers International за настроенията във фармацевтичния бранш в страната ни е проведено сред 80 водещи местни компании от сектора.

Повече от половината от анкетираните фирми са положително настроени за развитието на сектора през 2012 г. в сравнение с 2011 г, а близо 60% очакват лек ръст в индустрията през следващите две до три години.

Общата икономическа прогноза е по-песимистична, като едва 38% от участниците в изследването очакват положително развитие на българската икономика през 2012 г. спрямо тази година.

Резултатите от анкетата показват, че на пазара има сериозна конкуренция за клиенти. Този факт, съчетан с липсата на ясна политика за здравния сектор на държавно ниво, е един от основните проблеми, пред които е изправена местната фармацевтична индустрия.

Близо две трети от анкетираните фирми смятат, че България е добра дестинация за инвестиции в изследователска и развойна дейност. Те обаче отбелязват, че слабото законодателство за защита на интелектуалната собственост, нестабилната икономическа среда и недостигът на квалифициран персонал все още представляват сериозни пречки пред инвестиционната дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още