IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на производител в промишлеността се понижават леко през октомври

За последните 12 месеца индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 6,5%

11:56 | 30.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на производител в промишлеността се понижават леко през октомври

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността през октомври се е понижил с 0,1% спрямо септември, а през последните 12 месеца нараства с 6,5%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - със 7,6%, и в преработващата промишленост - с 0,1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение - с 1,4%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността (2005=100):

Графика НСИ

В преработващата промишленост по-значително намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 4,3%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 1,2%.

През последните 12 месеца цените се увеличават в преработващата промишленост - с 8,9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,4%, а намаляват в добивната промишленост - с 3,8%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо октомври 2010 г. е отчетено при: производството на химични продукти - с 11,8%; производството на хранителни продукти - с 11,2%; ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 10%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1,1%.

Общият индекс на цените на производител (включващ и цените на международния пазар) през октомври намалява с 1,5% на месечна, а се увеличава със 7,3% на годишна база.

По-ниски цени на месечна база са регистрирани в добивната промишленост - с 5%, и в преработващата промишленост - с 2,1%, а по-високи - при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,4%.

На годишна база в преработващата промишленост нарастването на цените е с 8,4% спрямо юни 2010 година.

Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Информация за изчисляване на индексите се получава от месечните изследвания на цените на производител на вътрешния и на международния пазар. За оценка на индексите се извършват наблюдения на базата на постоянна извадка от групи продукти, която е представителна за цялото производство.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 30.11.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още