IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Константинов: Здравеопазването е прекалено комерсиално

Системата е тромава, защото 12 години е развивана така, че пазарната икономика и конкуренцията да са водещи, призна здравният министър

10:00 | 25.11.11 г.
Стефан Константинов: Здравеопазването е прекалено комерсиално

Здравната система е прекалено комерсиална. В момента, в който нещо бъде обвързано с плащания, те стават доминиращи. Това заяви пред bTV здравният министър Стефан Константинов, който коментира темата за лекарските грешки.

„Ясно е, че системата стимулира порочни практики. Затова понякога реформите срещат яростна съпротива – защото статуквото започва да се харесва на някои хора. Става въпрос за клиничните пътеки, регламентираните и нерегламентираните плащания... Но когато има такива трагични случаи, трябва да посочим първо организационния проблем, а след това да търсим индивидуална вина”, заяви Константинов.

По думите му системата е „ултра тромава“, защото 12 години е развивана така, че пазарната икономика и конкуренцията да са водещи.

По отношение на заплащането по клинични пътеки Константинов е категоричен, че трябва постепенно да им се намалява ролята като източник на приходи за болниците.

„Идеята беше те да отпаднат от догодина, но засега това няма да се случи”, каза министърът. Той допълни, че клиничните пътеки трябва да станат препоръчителни алгоритми на поведение на здравните заведения, а не да ръководят всяка тяхна стъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още