IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провали се срещата на социалните партньори

Синдикатите напуснаха свикания от премиера тристранен съвет и с това темите за спорната пенсионна реформа и стачката в БДЖ остават нерешени

13:45 | 24.11.11 г.
Провали се срещата на социалните партньори

Представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ напуснаха днешната среща с правителството и работодателите, като я обявиха за нелегитимна, съобщи БТА.

На практика това означава, че двете основни конфликтни теми – за увеличението на пенсионната възраст от догодина и за съдбата на заплашените от съкращение железничари, няма да бъде решена и днес. 

Според Евгений Душков от ръководството на КТ "Подкрепа" днешната среща е била опит на правителството да свика формална консултация по предлаганата промяна в пенсионната система, за да може да я прокара чрез бюджета в парламента. „Категорично заявяваме - няма да участваме в подобно намерение“, заяви Душков.

На днешния Национален съвет за тристранно сътрудничество, по изключение председателстван от министър-председателя Бойко Борисов, трябваше да се
възстанови социалният диалог и да се вземат важни решения за промените в пенсионната реформа и реформата в БДЖ.

Преди броени дни синдикатите напуснаха тристранния съвет, заради финансовия министър Симеон Дянков, тъй като не приемат неговия начин на работа в съвета.

Планираният национален протест за 30 ноември засега няма да бъде отменян, обявиха синдикатите.

Вицепрезидента на КНСБ Пламен Димитров е имал намерение да представи на премиера три конкретни предложения за подобряване на социалния диалог. Първото е да бъде променен правилникът за работа на парламента и депутатите да нямат възможност да правят предложения за промени в закони от трудовоосигурително естество, без да са внесени в НСТС.

Второто предложение на КНСБ е държавата и правителството да възлага на социалните партньори конкретни теми и да очаква споразумения от тях, като правителството е длъжно да прилага тези споразумения, без да ги коментира.

Третото е да се подобри социалният диалог, като се създаде тристранен секретариат, който да прави връзката между отрасловите и браншови съвети, както и областните и регионалните съвети.

Договорена е нова среща, която трябва да бъде заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество под председателството на премиера Борисов. Според Димитров тя ще се състои не по-рано от 1 декември, най-вероятно след второто четене на бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още